08. okt 2021.

Dodela godišnje nagrade „Katarina Preradović“ za profesionalni integritet i izuzetnost

U znak sećanja na Katarinu Preradović (1972–2015), izuzetnu i plemenitu novinarku i urednicu Blica i nedeljnika NIN, koja je dosledno tragala za istinom, hrabro prkoseći konstantnim političkim, kriminalnim i tajkunskim pritiscima, Fondacija „Katarina Preradović“ po peti put dodeljuje godišnju nagradu za ispunjavanje visokih profesionalnih i etičkih standarda, profesionalni integritet i izuzetnost.

Katarina Preradović (foto: Media centar Beograd)

Nagradu „Katarina Preradović“ za 2021. godinu dodelićemo i ove godine na dan obeležavanja Kaćinog rođendana, u ponedeljak, 11. oktobra, u 13 sati, u Dorćol platzu, Dobračina 59, Beograd.

Tim povodom organizujemo i panel diskusiju na temu “Zašto je sve manje istraživačkih novinara” koju će voditi članovi naše fondacije Veselin Simonović, direktor United media digital i glavni urednik portala nova.rs, i Tatjana Aleksić, novinarka N1. Gosti na panelu biće profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Ognjen Radonjić, Branko Čečen, direktor CINS-a, Slobodan Georgiev, direktor Newsmax Adria I Milorad Ivanović, glavni I odgovorni urednik BIRN Srbija.

Fondacija „Katarina Preradović“ dodeljivanjem ove nagrade želi da istakne novinare koji beskompromisno rade u interesu društva, štiteći i otkrivajući istinu. Nagrađujemo i podržavamo pojedince koji hrabro, po cenu lične bezbednosti, stoje kao poslednja brana etičnosti, slobode i težnje da se živi u uređenom i pravednom društvu. Vreme u kome živimo obeleženo je brutalnom proizvodnjom laži i mržnje kojima režim u Srbiji, koristeći podaničke medije, urušava osnovne postulate humanosti, podvaja društvo, od građana pravi poslušnike, a od države zarobljenu represivnu polugu za enormno bogaćenje pojedinaca. Sve teže je u Srbiji biti novinar/ka, sve opasnije je postalo otkrivanje i objavljivanje istine, ali je istovremeno sve važnije istrajavati u tom poslu. Nagrada „Katarina Preradović“ ove godine dodeljuje se istraživačkoj novinarki koja je u takvom okruženju uspela da neguje profesionalnu izuzetnost.

Dosadašnji dobitnici nagrade „Katarina Preradović“ su Marko Somborac, Predrag Blagojević, Tamara Skrozza, Vuk Z. Cvijić i Ana Lalić.

Fondacija „Katarina Preradović“ osnovana je pre pet godina, a među osnivačima Fondacije su, pored članova njene porodice, i Katarinine kolege i prijatelji, dugogodišnji urednici i novinari redakcija Blic, NIN, Nedeljnik, bivše TV B92, Danas, Novosti, Novi magazin, slobodni novinari, kao i članovi Saveta za borbu protiv korupcije.

Sedište Fondacije je u prostorijama NUNS-a u Beogradu. Rad Fondacije je neprofitan, zasnovan na prikupljanju donacija, sponzorstava, dobrovoljnih priloga i poklona.

Beograd, 8. oktobar 2021. g.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend