06. nov 2019.

PRŽENJE MOZGA: Nove devedesete – Baka Prase, Levijatan i Firer

„Uh... Ukratko. Navodno je DW nešto 'teo sa Prasetom, onda on nije 'teo pa su oni kao napisali neki tekst, pa je bratija iz Lovijatana našla za shodno da ga brani, jer ne brane više samo životinje sada brane sve nejači po srpiji (ima snimak na YT). Onda se uključuje Firer i javno daje podršku Paji Lovijatanu“, napisao je „Persona Non Grata Dino Dolničar von Thalberg“ na svom profilu na Fejsbuku. 

Ništa vam nije jasno? Onda se smatrajte fatalno neobaveštenim matorim ignorantima.

Idemo redom, sa prevodom.

DW – Deutsche Welle.

Prase – Baka Prase alias Bogdan Ilić, ekstremno popularni srpski jutjuber, sa bezmalo milion i po pratilaca (kolege iz mejnstrim medija, koliko vi imate gledalaca/slušalaca/čitalaca, i koliko od njih su veoma mlada populacija?).

Lovijatan – Levijatan, navodno pokret za zaštitu životinja, u stvari srpski ekstremni desničari.

YT – jutjub, najpopularniji medijski kanal među “klincima”, uz Instagram.

Firer – medijsko ime za Gorana Davidovića, nekadašnjeg vođu nekadašnje neregistrovane, ali ipak čak i u Srbiji zabranjene neonacističke organizacije “Nacionalni stroj”. Valjda je bio i u zatvoru, valjda živi u Italiji.

Čitava frka počela je kada su, u okviru projekta „YouTube Ethics“ u saradnji sa DW Akademie, a uz podršku Federalnog ministarstva za ekonomsku kooperaciju i razvoj Nemačke, snimljena dva video klipa (Klikbejt i Drama), s namerom da pojedini srpski jutjuberi upozore na raznorazne budalaštine koje se promovišu na You Tubeu, s ciljem “klikabilnosti”, to jest što masnije zarade, manje-više pod svaku cenu.

Levijatan i Baka Prase

„Crème de la crème“ – Levijatan i Baka Prase (SCREENSHOT: YouTube)

Potom je ovakvu kritiku podržala i Kristina Đukić, jutjuberka poznata pod nadimkom Kika (ona ima blizu 650.000 pratilaca na You Tubeu) pa je čitava stvar dospela konačno i do “mejnstrim” medija, koji se uglavnom ponašaju potpuno kao da jutjuberi ne postoje, iako su baš oni ustvari prave zvezde šou biznisa među mladima, daleko veće nego li ovi iz kojekakvih rijalitija (rijalitiji su, za razliku od uobičajenih predrasuda kako “kvare najmlađe”, zapravo pre svega namenjeni znatno starijim generacijama, da bi ostale pokvarene).

Onda se u celu priču uključio i Levijatan, valjda inspirisan životinjskim nadimkom Bake Praseta, pa su zajedno snimili video “OVO JE PREVRŠILO SVAKU MERU!”. U ovom tupavom uratku, koji traje bezmalo 40 minuta i koji sam za potrebe ovog teksta morao pažljivo i odslušati i odgledati uprkos želučanim vapajima, naslušao sam se svega i svačega.

Baka Prase ugostio je nabildovane i istetovirane levijatance Aleksandra Buhanca i Pavla Paju Bihaljija. Sudeći prema nekim medijskim napisima, ovaj drugi bi mogao biti i unuk Ota Bihaljija Merina, španskog borca i poznatog jugoslovenskog slikara i književnika. Unuk navodno danas od Srbije potražuje i nasleđe nad nekada uglednim a upropaštenim izdavačkim preduzećem Nolit, iako i on, i kolega mu, i Baka Prase u videu zvuče tako kao da je slikovnica poslednje što su u životu pročitali.

Neformalni slogan Levijatana je “Ne diraj životinje, naći ćemo te”, a njihove fotografije sa fantomkama podsećaju daleko više na zloslutne slike iz tridesetih godina 20. veka, nego li na nekakve “ljubitelje životinja”. Prema medijskim navodima, sam Bihalji je na svom Fejsbuk profilu više puta delio slike u majici sa likovima poznatih kriminalaca. Uostalom, i sam naziv “Levijatan” nedvosmisleno upućuje na mitsko čudovište i na demonski simbol.

Nije im strano ni da na društvenim mrežama objave i poternice za ljudima, uključujući i novčane nagrade. Napadali su i one koji su dokumentovali desničarski skup ispred pekare “Roma” u Borči pored Beograda. Fašisti su na tom skupu zahtevali da se zatvori pekara čiji je vlasnik kosovski Albanac, zato što je njegov brat na jednoj fotografiji pokazivao simbol dvoglavog orla, što je nacionalni simbol Albanaca.

Sve u svemu, levijatanci su, gostujući kod Bake Praseta, dobili potencijalni milionski auditorijum za trovanje duša najmlađih generacija, kojima je Baka Prase medijski autoritet. Svoje vreme su u “prajm tajmu” dobro iskoristili. Tako smo čuli da su levičari ujedno i “autošovinisti”, da iza cele priče oko projekta DW akademije stoje – a šta bi drugo nego – neprijatelji Srba i Srbije, “ljudi koji brane pedofile, manijake, zlostavljače životinja“, „kvislinzi“ koji se „sprdaju s verom“ (naročito ih je, tako ortodoksno ortodoksne, pogodila paralela sa „Tajnom večerom“). Naravno, tvrdili su i da su klipovi prepuni „znakova satanizma“, te da su snimljeni u „nekom rok, đavoljem fazonu“ (sic!). Izvređali su koleginicu novinarku Jovanu Gligorijević na najprostačkiji način. Sve u svemu, poručili su da Srbi treba da budu „ujedinjeni protiv toksičnih stvari sa Zapada“. Ništa novo, uobičajeni asortiman dosadnih naci-baljezgarija, koje slušamo već evo 30 i kusur godina.

Sutradan nakon objavljivanja Baka Prase&Levijatan videa na Tviteru se oglasio i moj “stari poznanik”, gorepomenuti Goran Davidović, koji mi i dan-danas duguje više od dve hiljade evra, jer je utekao od ruke pravosnažne presude, zbog pretnji i uvreda na moj račun i na račun moje porodice (zato glasam da mu se omogući povratak u Srbiju!). Narečeni Goran, kome pojedini mediji tepaju sa “Firer”, poručio je: “Jedinstvo i solidarnost svih Srba bitni, bez obzira na opredeljenje. Svaka čast bratiji!” Usput je, naravno, stigao da isproziva i mene, ukazujući na notornu činjenicu da sam već bezmalo dve decenije i novinar Dojče velea, što se – je l’ te – savršeno uklapa u scenario da je sve to deo jednog velikog antisrpskog plana, u kojem sam ja nemački špijun (mada postoje i druge škole građanskog mišljenja: da sam udbaš i/ili KOS-ovac, nisu još stigli da se opredele, kako god – špijun ‘vamo, špijun tamo, blago meni, dupla plata).

Firer

Divno društvance (SCREENSHOT: Twitter)

Kakvo, dakle, divno društvance na okupu: Baka Prase, Levijatan i GoranDvD!

U celu akciju su se, kroz podršku, uključili / ah, kakvo iznenađenje – Kurir, Informer (“BAKA PRASE TRPI TORTURU! Poznati jutjuber prolazi kroz psihičko maltretiranje koje ima političku pozadinu!”), Vidovdan (“Baka Prase i Levijatan raskrinkali mrežu jutjuber sektaša: Napadaju našu decu i promovišu vršnjačko nasilje!”) i slične štampane i binarne odštampotine, kako ih precizno definiše kolega Miloš Vasić.

Inače, Baka Prase je mladić od svoje 23 godine, kojeg su ranije optuživali i za promociju vršnjačkog nasilja, a glavna publika su mu deca uzrasta od petog do osmog razreda osnovne škole, dakle skoro kao Branko Kockica 21. veka (a i sličnih su ideoloških svetonazora). Optuživali su ga i za mržnju prema ženama. Naime, Baka Prase je jednom prilikom na svom profilu na Instagramu napisao da postoji mogućnost da mu je devojka trudna, a onda postavio anketu, sa pitanjem: „Ako je trudna, šta će biti? Dečak ili abortus?“.

U okviru “drame”, što je generalni naziv među klincima za te – najčešće tempirane – svađe među jutjuberima, Baka Prase je snimio i klip sa izvesnim Danilom Badnjarom zvanim Čoda (750.000 pratilaca), gde smo od njih dvojice čuli da ih “realno mrzi” da čitaju. Čoda je imao problem i da izgovori Deutsche Welle Akademie pa je rekao „Dojš vel ekedemi“. Baka Prase je skretao pažnju mladih naraštaja da je sve pokrenuto finansijama iz Nemačke. „Neki Nemac finansira svađanje između nas Balkanaca“. Naveo je da su mu ponudili „pet stoja“, a on im je rekao „izvinite, je l vi znate s kim pričate?“. Njegovi klipovi su i inače puni psovki i prozivki, a glavna fora mu je “Šaim se”, što je stari sleng, za koji su klinci ubeđeni da ga je baš Baka Prase izmislio.

Baka Prase bio je, naravno, i u poseti „Kosovu i Metohiji“, o čemu su mediji izvestili božmeprosti k’o da se Vučić lično ukazao. Tamo se sreo sa „unucima“, kako naziva svoje pratioce na jutjubu. „Unuci“, to jest publika, aktivno učestvuju u međusobnim prepucavanjima jutjubera. Zauzimaju tabore, a količina mržnje koja se u tim prepucavanjima „unuka“ izliva ume da bude zaista jeziva.

Baka Prase promoviše društvene “vrednosti“ u kojima se kurči lovom koju zarađuje zahvaljujući pratiocima, pa tako saznajemo i da vozi „porše“. U fazonu je „trepa“, podvrste hip hopa, one u kojoj crni „muzičar“ podržava Trampa, samo sa posebnim balkanskim šmekom, koji promoviše muzička izdavačka kuća „Bassivity“, a svodi se na „vrednosti” kao što su novac, droga i naročito dijamanti (odličnu zajebanciju na njihov račun, inače, napravio je Ajs Nigrutin). U tom svetu koji postoji oko nas i širi se, postoji i nova klasna podela na „fušere“ i „gasere“, što je mejnstrim među klincima. „Fušer“ je, naravno, dete koje nema firmiranu garderobu i koji zbog toga biva izopšten iz društva, što bismo rekli mi u Bosni, kao najobičniji papak. Takvoj deci prišivaju se i nadimci poput „krindž“ (blam, sramota). Drugim rečima, „fušeri“ su izloženi vršnjačkom nasilju, psihičkom svakako, a ponekad i fizičkom.

Glavni u ekipi su „gaseri“, ukratko neodizelaši, koji nose firmiranu garderobu, sa vidno istaknutim brendovima. Ako su oni neodizelaši, onda su ovo neodevedesete, a Baka Prase nova kombinacija Radio-televizije Srbije i Pinka. Dakle, loša beskonačnost.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend