16. nov 2020.

Radio Goraždevac dragocen za Srbe u Metohiji (VIDEO)

Radio Goraždevc već dvadeset leta o važnim događajima informiše ne samo žetelje te enklave nadomak Peći već i meštane pedeset povratničkih sredina. Ponosni su i na TV produkciju. Jutarnji program emituju radnim danima.

Novinari Radio Goraždevca Srbima u Metohiji prenose dragocene vesti koje mnogo znače onima koji opstaju nadomak srednjovekovnih svetinja Pećke patrijaršije i Visokih Dečana. U tom srpskom naselju pored Bistrice na sedam kilometara od Peći, opstaje 700 pravoslavaca.

„Informišemo o svim događajima, koji ponekad i nisu tako lepi. Znamo da je ovaj region karakterističan po tome da imamo dosta provala, pljački, krađa pogotovu povratničkog stanovništva. Ponekad imamo događaje iz kulture, sporta i neke lepe vesti o mladima“, kaže Darko Dimitrijević, urednik Radio Goraždevca.

U Radijskom studiju su i dve kamere, pa se tako Jutarnji program emituje na društvenim mrežama i na televiziji KiM.

„Ima dosta slava tako da smo otišli do sveštenika da vidimo kakva je njihova preporuka kako da se slave proslavljaju. Preporuka je da se poštuju epidemiološke mere i sveštenstvo je to najavilo i naravno zdravstveni radnici“, kaže reporter Milić Petrović.

„Da ne bude većih okupljanja ali nažalost to se ne poštuje toliko, više se poštuju običaji nego preporuka. Da ljudi malo više povedu računa o prevenciji“, ističe Mirjana Drigant, lekar, specijalista opšte medicine u Goraždevcu.

Srbima nadomak grada podno Prokletija nedostaje život kakvog se sećaju pre dolaska Misije Ujedinjenih Nacija. Nedostaju im sunarodnici kojih je u opštini Peć do juna 99 bilo više od dvadeset hiljada.

„Imali su na neki način taj kulturni život. Imali su mogućnost da izađu negde u potpuno opuštenoj atmosferi. Toga danas više nema. To je ono što im fali. Vi danas ne možete kao nekad otići u neki restoran u Peći i uživati uz neku tradicionalnu ili bilo koju srpsku muziku“, navodi Darko Dimitrijević.

Danas je to grad u kome se budi jedina Srpkinja – 92 godišnja Rumena Ljubić, učiteljica u penziji. Ugledna Pećanka ipak iz straha ne otvara vrata porodičnog doma.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend