08. jun 2023.

Redakcija BIRN-a dobitnik nagrade „Stanislav Staša Marinković“

Redakcija BIRN-a je dobitnik godišnje nagrade za novinarsku hrabrost i istraživačko novinarstvo koju dodeljuje list Danas.

Redakcija BIRN-a proglašena je ovogodišnjim dobitnikom nagrade „Stanislav Staša Marinković“ koju decenijama za novinarsku hrabrost i posebne domete u istraživačkom i analitičkom novinarstvu dodeljuje list Danas.

Žiri je ocenio da je redakcija BIRN-a zaslužila ovo priznanje, jer je tokom proteklih 12 meseci pokrenula brojne teme i otkrila više afera, čime je potvrdila status jednog od najuticajnih istraživačkih medija u Srbiji.

„Priču o izdašnoj finansijskoj pomoći koju je Ministarstvo za brigu o porodici pružilo fantomskim udruženjima građana, radili su Aleksandar Đorđević i Dragan Gmizić. Radmilo Marković bavio se brojnim temama, a verovatno je najpoznatije njegovo istraživanje o spornom ozakonjenju skoro pola miliona kvadrata u Beogradu. O vili Aleksandra Šapića u Trstu, pisali su Jelena Veljković i Aleksandar Đorđević, a Jelena Zorić autorka je priče o tenderu koji je gradonačelnikov šef kabineta navodno nudio Kentkartu.

„Iako je prepoznat kao portal koji se bavi visokom korupcijom i temom – gde idu naši novci, BIRN ne zaboravlja ni „obične ljude“, pa se bavi i sumnjivim hapšenjem četvoro Srba sa severa Kosova, od kojih su neki bivši policajci, koje je MUP Srbije optužio za pozivanje na rušenje ustavnog poretka i nasilje nad sunarodnicima”, naveo je žiri.

Žiri je ocenio da su to tek neki od brojnih BIRN-ovih tekstova u poslednjih 12 meseci, a kada ima toliko ozbiljnih tema i novinara, teško je opredeliti se za jednog.

„Redakcija BIRNA-a je, predvođena Draganom Žarković Obradović, godinama posvećena razvoju inovativnog načina izveštavanja, relevantnih medijskih istraživanja, kao i mladih kadrova koji tek ulaze u svet novinarstva, zato je žiri odlučio da nagrada pripadne celoj redakciji“, piše u saopštenju.

Milorad Ivanović, glavni i odgovorni urednik BIRN Srbije, kaže da je ova nagrada za organizaciju posebna upravo zato što je dodeljena čitavoj redakciji.

„Svi naši novinari u prethodnih godinu dana pojedinačno su otkrili i objavili važna istraživanja od javnog značaja, ali u svakom trenutku oko sebe su imali tim. Za nas ova nagrada ima specijalan značaj zbog toga što nam je kao timu i dodeljena“, rekao je on.

Ove godine u žiriju su novinarka Tamara Skrozza (prošlogodišnja dobitnica), Dragana Marinković (supruga Staše Marinkovića), karikaturista Dušan Petričić, Aleksandra Krstić, profesorka na Katedri za novinarstvo Fakulteta političkih nauka, te predstavnici redakcije
Danasa Safeta Biševac, Zoran Pavić i Dragoljub Petrović, koji je i predsednik žirija.

U najužem izboru za nagradu bili su Filip Švarm (Vreme), Snežana Čongradin (Danas), Vuk Cvijić (NIN). Među predloženima za nagradu bili su i Biljana Stepanović (Nova ekonomija), Vladimir Kostić (CINS) i Branko Žujović (Subotica.info).

Prva nagrada „Stanislav Staša Marinković“ dodeljena je 1993. godine. Na početku su dodeljivale dnevne novine Borba, zatim Naša borba, a od 2000. je dodeljuje dnevni list Danas.

Dodeljuje se u čast Stanislava Staša Marinkovića, nekadašnjeg glavnog urednika Borbe, jednog od pionira slobodnog novinarstva u Srbiji, i predsednika Udruženja novinara Srbije od 1983. do 1985. godine.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend