09. maj 2024.

Sajt RTK promenio ime stranice na srpskom jeziku – umesto „RTK2“ piše „Srpski“

Dan nakon što su kolegijum i rukovodstvo kanala Radio televizije Kosova na srpskom jeziku (RTK2) informisali javnost da su u martu na sastanku sa generalnim direktorom RTK zatražili da stranica sajta na srpskom jeziku RTK Live/RTK2 bude u njihovoj nadležnosti, a da se do tada ukloni oznaka RTK2, ova stranica preimenovana je u RTK Live/Srpski.

Na sastanku je zatraženo i, kako su naveli, da na sajtu bude objavljen impresum, odnosno da bude navedeno ko su urednici. Do danas ovaj zahtev nije ispunjen.

Podsetimo, rukovodstvo i kolegijum RTK2 ukazali su javnosti, medijima, novinarskim udruženjima, nadležnim institucijama i međunarodnoj zajednici, da kanal na srpskom jeziku Radio-televizije Kosova nema sajt, Fejsbuk stranicu, niti Jutjub kanal pod svojom nadležnošću.

Naveli su da sajt RTK Live/RTK2 ne uređuje uredništvo programa na srpskom jeziku RTK2 i istakli da se u poslednje vreme na sajtu RTK Live/RTK2 objavljuju sadržaji koji su u suprotnosti sa novinarskim standardima.

Rukovodstvo i kolegijum RTK2 ponavili su da RTK2 zvanično nema sopstveni sajt i da nisu profesionalno odgovorni za vesti koje se plasiraju na sajtu RTK Live/RTK2, a koje su zapravo samo prevodi sa albanskog jezika, nisu izveštaji srpske redakcije kanala RTK2 i koje su u suprotnosti sa profesionalnim i etičkim standardima novinarstva.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend