12. jun 2020.

Sekulić: Bez slobode medija, nema slobodnog građanina

Orden koji ste mi danas uručili, u ime predsednika Savezne Republike Nemačke Franka Valtera Štajnmajera, velika je čast, veliki ponos i velika odgovornost, rekao je novinar Zoran Sekulić, kome je danas u Beogradu uručen Savezni krst za zasluge na lenti, Ordena za zasluge Savezne Republike Nemačke.

“Velika čast zato što je država Nemačka prepoznala i odala priznanje svemu što sam, zajedno sa još stotinama ljudi, radio u proteklih 38 godina novinarske karijere, 26 godina Foneta i borbe za slobodu medija na način kojeg se ne stidim, a verujem ni moji preci, ni moji potomci. Veliki je ponos zato je dodeljen baš novinaru iz Srbije, zemlje traumatične prošlosti i komplikovane postkonfliktne tranzicije. Time je odato priznanje i umeću, hrabrosti i istrajnosti svih mojih višedecenijskih saradnika i profesionalnih istomišljenika. Veliki je ponos i zato što se dodeljuje za doprinos sopstvenoj zemlji. Ovaj orden zato delim sa ekipom Foneta, ali i sa svim novinarima i drugim medijskim poslenicima, koji uz ogromna odricanja, profesionalna i egzistencijalna, brane obraz novinarske profesije, radeći svoj posao časno i pošteno, uprkos svim rizicima. Ovaj orden je i velika odgovornost da, ni po koju cenu, ne odustanemo od osvajanja novinarskih i medijskih sloboda, rada u javnom interesu, novinarskog i ličnog integriteta i dostojanstva”, istakao je u svom govoru Zoran Sekulić, direktor i glavni i odgovorni urednik novinske agencije Fonet.

Kako je rekao, visoko priznanje nemačke države doživljava kao podršku i poruku da principi slobode, slobode misli, slobode govora i slobode medija, na kojima počiva moderna evropska civilizacija, podjednako moraju da važe i u Srbiji.

“Znam da Nemačka zna za probleme slobode medija u Srbiji, za pritiske, pretnje i napade na novinare. Za uticaje i kontrolu medija, njihovih vlasnika, urednika i novinara,  vređanje i kampanje protiv neistomišljenika, strah, propagandu, proizvodnju privida, kreiranje atmosfere unutrašnjih i regionalnih konflikata. Za banalizaciju, primitivizam medijskih sadržaja i masovna kršenja etičkog kodeksa na šetu javnog interesa. Za ukidanje prostora za javni kritički dijalog o ključnim problemima društva i marginalizovanje najboljih u novinarskoj profesiji, za servilnost i kukavičluk medija i nedoslednu primenu medijskih zakona”, rekao je Sekulić.

Zna i da se u godinama tranzicije problemi slobode medija i slobode izražavanja kroz vreme konstantno pogoršavaju, a danas i kulminiraju, menjajući formu, intenzitet i mehanizme uticaja, od onih opasnih po život, do sofisticiranih, nevidljivih i bez otisaka prstiju.

“Sloboda medija je preduslov svih drugih sloboda. Zato nedemokratske vlasti i jesu njihovi ogorčeni neprijatelji. Bez slobode medija, nema slobodnog građanina, nema demokratije, nema jakih institucija, nema pravne države, nema podele vlasti, nema napretka, civilnog društva, odgovornog i kompetentnog upravljanja državnim poslovima. Nema stabilnosti, ni trajnog mira.  Ne verujem u stabilnost i održivost rešenja donetih prečicom, posebno ako se do njih dođe žrtvovanjem demokratskog poretka”, rekao je Zoran Sekulić.

Nemačka zna, navodi, da su vrednosti slobode i  demokratije neprolazne, ali da nisu svuda i nepovratne.

“Nezavisni, profesonalni, hrabri i pošteni novinari u Srbiji ne traže ništa više, ali ni manje, od onoga što nemačka država garantuje svojim novinarima i medijima. Ne samo zbog njih samih, već prevashodno zbog dobrobiti celog društva. Ne postoje srpske ili nemačke demokratske vrednosti. One su univerzalne, Nemačka i Francuska su ih ugradile u same temelje moderne Evrope, projektom evropskog ujedinjenja, koji je bio, jeste, a hoću da verujem da će i ubuduće biti prevashodno mirovni projekat. One društvene vrednosti koje važe u razvijenim evropskim demokratijama, bez obzira na sva iskušenja sa kojima su danas suočene, moraju da važe i za Srbiju i njenu evropsku perspektivu”, istakao je direktor i glavni i odgovorni urednik Foneta.

Kao najmoćnija evropska država, ističe Sekulić, Nemačka u tome može mnogo da pomogne i podrži, ali i da obeshrabri.

“Ordenom koji mi je danas dodelila, bar prema ličnom uverenju, obavezala se da podrži”, rekao je Zoran Sekulić.

On je u svečanom govoru, istakao da je počastvovan što ga je Nemačka uvrstila u plejadu uglednih ličnosti, časnih dobitnika  ovog visokog priznanja.

“Ponosan sam i na moju Srbiju, onu razboritu, čestitu  i dostojanstvenu,  koja istrajava u borbi za demokratski poredak, slobode i prava, toleranciju i pomirenje.  Želim da verujem je ovaj orden priznanje i za Srbiju. Za pristojnu, uspravnu i modernu evropsku Srbiju, kojoj se nadam, koju čekam, u koju verujem i od koje neću odustati”, poručio je Zoran Sekulić.

Savezni krst za zasluge na lenti, orden za zasluge Savezne Republike Nemačke,  Zoranu Sekuliću danas je uručio ambasador Nemačke u Srbiji, Tomas Šib.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend