12. jun 2020.

Sekulić: Bez slobode medija, nema slobodnog građanina

Orden koji ste mi danas uručili, u ime predsednika Savezne Republike Nemačke Franka Valtera Štajnmajera, velika je čast, veliki ponos i velika odgovornost, rekao je novinar Zoran Sekulić, kome je danas u Beogradu uručen Savezni krst za zasluge na lenti, Ordena za zasluge Savezne Republike Nemačke.

“Velika čast zato što je država Nemačka prepoznala i odala priznanje svemu što sam, zajedno sa još stotinama ljudi, radio u proteklih 38 godina novinarske karijere, 26 godina Foneta i borbe za slobodu medija na način kojeg se ne stidim, a verujem ni moji preci, ni moji potomci. Veliki je ponos zato je dodeljen baš novinaru iz Srbije, zemlje traumatične prošlosti i komplikovane postkonfliktne tranzicije. Time je odato priznanje i umeću, hrabrosti i istrajnosti svih mojih višedecenijskih saradnika i profesionalnih istomišljenika. Veliki je ponos i zato što se dodeljuje za doprinos sopstvenoj zemlji. Ovaj orden zato delim sa ekipom Foneta, ali i sa svim novinarima i drugim medijskim poslenicima, koji uz ogromna odricanja, profesionalna i egzistencijalna, brane obraz novinarske profesije, radeći svoj posao časno i pošteno, uprkos svim rizicima. Ovaj orden je i velika odgovornost da, ni po koju cenu, ne odustanemo od osvajanja novinarskih i medijskih sloboda, rada u javnom interesu, novinarskog i ličnog integriteta i dostojanstva”, istakao je u svom govoru Zoran Sekulić, direktor i glavni i odgovorni urednik novinske agencije Fonet.

Kako je rekao, visoko priznanje nemačke države doživljava kao podršku i poruku da principi slobode, slobode misli, slobode govora i slobode medija, na kojima počiva moderna evropska civilizacija, podjednako moraju da važe i u Srbiji.

“Znam da Nemačka zna za probleme slobode medija u Srbiji, za pritiske, pretnje i napade na novinare. Za uticaje i kontrolu medija, njihovih vlasnika, urednika i novinara,  vređanje i kampanje protiv neistomišljenika, strah, propagandu, proizvodnju privida, kreiranje atmosfere unutrašnjih i regionalnih konflikata. Za banalizaciju, primitivizam medijskih sadržaja i masovna kršenja etičkog kodeksa na šetu javnog interesa. Za ukidanje prostora za javni kritički dijalog o ključnim problemima društva i marginalizovanje najboljih u novinarskoj profesiji, za servilnost i kukavičluk medija i nedoslednu primenu medijskih zakona”, rekao je Sekulić.

Zna i da se u godinama tranzicije problemi slobode medija i slobode izražavanja kroz vreme konstantno pogoršavaju, a danas i kulminiraju, menjajući formu, intenzitet i mehanizme uticaja, od onih opasnih po život, do sofisticiranih, nevidljivih i bez otisaka prstiju.

“Sloboda medija je preduslov svih drugih sloboda. Zato nedemokratske vlasti i jesu njihovi ogorčeni neprijatelji. Bez slobode medija, nema slobodnog građanina, nema demokratije, nema jakih institucija, nema pravne države, nema podele vlasti, nema napretka, civilnog društva, odgovornog i kompetentnog upravljanja državnim poslovima. Nema stabilnosti, ni trajnog mira.  Ne verujem u stabilnost i održivost rešenja donetih prečicom, posebno ako se do njih dođe žrtvovanjem demokratskog poretka”, rekao je Zoran Sekulić.

Nemačka zna, navodi, da su vrednosti slobode i  demokratije neprolazne, ali da nisu svuda i nepovratne.

“Nezavisni, profesonalni, hrabri i pošteni novinari u Srbiji ne traže ništa više, ali ni manje, od onoga što nemačka država garantuje svojim novinarima i medijima. Ne samo zbog njih samih, već prevashodno zbog dobrobiti celog društva. Ne postoje srpske ili nemačke demokratske vrednosti. One su univerzalne, Nemačka i Francuska su ih ugradile u same temelje moderne Evrope, projektom evropskog ujedinjenja, koji je bio, jeste, a hoću da verujem da će i ubuduće biti prevashodno mirovni projekat. One društvene vrednosti koje važe u razvijenim evropskim demokratijama, bez obzira na sva iskušenja sa kojima su danas suočene, moraju da važe i za Srbiju i njenu evropsku perspektivu”, istakao je direktor i glavni i odgovorni urednik Foneta.

Kao najmoćnija evropska država, ističe Sekulić, Nemačka u tome može mnogo da pomogne i podrži, ali i da obeshrabri.

“Ordenom koji mi je danas dodelila, bar prema ličnom uverenju, obavezala se da podrži”, rekao je Zoran Sekulić.

On je u svečanom govoru, istakao da je počastvovan što ga je Nemačka uvrstila u plejadu uglednih ličnosti, časnih dobitnika  ovog visokog priznanja.

“Ponosan sam i na moju Srbiju, onu razboritu, čestitu  i dostojanstvenu,  koja istrajava u borbi za demokratski poredak, slobode i prava, toleranciju i pomirenje.  Želim da verujem je ovaj orden priznanje i za Srbiju. Za pristojnu, uspravnu i modernu evropsku Srbiju, kojoj se nadam, koju čekam, u koju verujem i od koje neću odustati”, poručio je Zoran Sekulić.

Savezni krst za zasluge na lenti, orden za zasluge Savezne Republike Nemačke,  Zoranu Sekuliću danas je uručio ambasador Nemačke u Srbiji, Tomas Šib.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend