02. maj 2019.

Sindikat novinara pozvao zaposlene u medijima da organizuju sindikate

Sindikat novinara Srbije (SINOS) pozvao je danas, povodom Svetskog dana slobode medija 3. maja, sve novinare i medijske radnike da se organizuju u sindikate i zajedno zaštite svoja radna i profesionalna prava na način kako to čine njihove kolege u Evropskoj i Svetskoj federaciji novinara.

SINOS je u proglasu naveo da je Srbija medju poslednjim zemljama u Evropi u kojoj poslodavci uz podršku države opstruišu uspostavljanje dijaloga u medijskoj delatnosti, dok se zaposlenima zabranjuje osnivanje sindikalnih organizacija pod pretnjom otkaza ili obrazloženjem da im sindikati nisu potrebni.

„Poslodavci u medijima, svejedno da li su bliži vlastima ili opoziciji, ne žele da osnuju svoju organizaciju i na taj način blokiraju uspostavljanje dijaloga“, navodi se u tom proglasu i dodaje da država nije omogućila ambijent za razgovor predstavnika zaposlenih i poslodavaca u medijskom sektoru.

Po oceni SINOS-a, većina novinarskih udruženja, ali i medjunarodnih organizacija u Srbiji, nisu na jasan i nedvosmislen način podržali napore sindikalnih aktivista za pokretanje socijalno-ekonomskog dijaloga i potpisivanje granskog kolektivnog ugovora koji bi štitio sve zaposlene.

„Rad u nesigurnim (prekarnim) uslovima za male plate, sa lako raskidivim ugovorima (ili bez njih) podstiče autocenzuru, favorizuje tabloidizaciju i urušava profesionalno novinarstvo. Umesto javnog, novinari su prisiljeni da štite interese vlasnika“, naveo je SINOS.

Taj sindikat pozvao je sve kolege da se u skladu sa Ustavom, zakonima i medjunarodnim konvencijama samoorganizuju i zaštite svoja radna prava i sačuvaju dostojanstvo profesije.

Svetski dan slobode medija je 3. maja 1993. godine ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN).

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend