27. mar 2017.

Slaviša Lekić: Novi mašinovođa

Članovi Nezavisnog udruženja novinara Srbije u subotu su imali uvertiru za izbore predsednika Srbije 2. aprila.

Za razliku od tih, na listiću za izbor novog predsednika ovog novinarskog udruženja bila su „samo“ dva imena, ali kao i na „velikim“, pobednik je bio prilično izvestan. Svaka sličnost se time završava. Članovi NUNS birali su između Slaviše Lekića i Željka Bodrožića, kandidata sa sličnim programima i stavovima. Obojica su članovima NUNS poručili – Nećete pogrešiti koga god da izaberete. Izabrali su Slavišu Lekića, koji je na tviteru napisao – „Novi mašinovođa zahvaljuje na poverenju“.

Zahvaljujući se na izboru, u govoru na Skupštini NUNS, Lekić je poručio da će nastaviti misiju svog prethodnika Vukašina Obradovića, koji je iz zdravstvenih razloga podneo ostavku. „Nikad nisam dobio priznanje tokom svoje novinarske karijere. Ovo je priznanje svih priznanja. Biti danas na čelu NUNS-a je više od časti, ali i velika obaveza i odgovornost. Teško je kad se mora, lako je kad se hoće i želi“, rekao je Lekić. Prisetio se da je umalo, pre nekoliko godina, dobio nagradu „Staša Marinković“ dnevnog lista Danas. Bio je toliko siguran da će pobediti da je čak i govor spremio, ali za glas ga pobedio Svetislav Basara.

„Vremena u kojima živimo kao profesionalci su jako teška. To nije nevreme i kijamet gde treba se skloniti i sačekati da prođe već treba krenuti u akciju. NUNS treba da povrati imidž koji je imao“, naveo je Lekić. Iako je javnosti danas uglavnom poznat kao tviteraš, Lekićeva 35-godišnja novinarska karijera vrlo je bogata. Bio je novinar i urednik u više srpskih i jugoslovenskih medija: NON, Borba, Naša Borba, Nedeljna Dalmacija, Mladina, Naši dani, Duga, Vreme. Bio je kolumnista nedeljnika NJusvik, vlasnik i glavni i odgovorni urednik magazina Status, novinar i glavni i odgovorni urednik nedeljnika Reporter. Kolumnista je Danasa. Autor je nekoliko knjiga, (novije su „Zamlaćivanje – politička „autobiografija“ Tomislava Nikolića“ , „Svaka čast Vučiću“). Autor je nekoliko dokumentarnih filmova: „Mediji u Srbiji: hronika propadanja“, „Pad haških begunaca“, „Zoran Đinđić: HIPOTEKA“, „Kako se dogodio narod“… Bio je član prvog saziva Saveta za štampu i medijski savetnik u organizaciji UNDP. Lekićevi tvitovi, oštri prema vlasti, izazivaju brojne reakcije. Mnogima smeta i njegov rečnik, koji je često na granici pristojnosti. Obećao je da kao predsednik NUNS više neće psovati, ali će se boriti za slobodno novinarstvo.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend