07. okt 2022.

Svetski dan dostojanstvenog rada: Vreme je da rad u novinarstvu bude pravedno plaćen

Povodom obeležavanja Svetskog dana dostojanstvenog rada (WDDW) 7. oktobra, Međunarodna federacija novinara (IFJ), najveća svetska organizacija novinara, pridružuje se pozivu Međunarodne konfederacije sindikata na pravednost plata. IFJ traži od medijskih organizacija da vrate pristojne plate u novinarstvu i prestanu sa antisindikalnim praksama.

Federacija je bila svedok pogoršanja situacije širom sveta za novinare i medijske radnike sa slabljenjem zakona o radu, rastućom nesigurnošću na radnom mestu, nesigurnijim uslovima rada i podrivanje prava na kolektivno pregovaranje kao rezultat antisindikalnih strategija mnogih medijskih organizacija.

Pandemija korona virusa teško je pogodila medijsku industriju, usled čega je došlo do prekida rada mnogih izdanja, programa i onlajn medija, ostavljajući hiljade novinara bez posla.

Današnji svet vrtoglave stope inflacije ozbiljno je uticao na prihode novinara, primoravajući mnoge da štrajkuju u znak protesta zbog neuspeha medijskih poslodavaca da povećaju plate.

U nekim delovima sveta novinari se čak bore da dobiju mesečnu platu, a neki od njih moraju da se oslanjaju na „smeđe koverte“ da bi zaradili za život, ugrožavajući tako nezavisnost medija.

U mnogim regionima aktivnosti sindikata su nasilno ograničene, što je najdramatičnije ilustrovano državnim likvidacijom novinarskih sindikata, kao što se to desilo u Belorusiji i Rusiji, ili hapšenjima sindikalnih lidera nedavno u Hong Kongu.

Uprkos pretnjama i izazovima, mnogi sindikati su odgovorili povećanjem članstva, osvajanjem pregovaračkih prava i obezbeđivanjem poboljšanih plata i prava.

Predsednik IFJ-a Dominik Pradali rekao je: „Potrebni su nam pravični zakoni o radu i pravda plata, poštovanje osnovnih prava radnika, kraj diskriminacije među medijskim radnicima i pristojni uslovi rada za sve. Svetski dan dostojanstvenog rada je prilika da sindikati podsete vlade na svoje obaveze prema radnicima i konvencijama Međunarodne organizacije rada koje ih obavezuju, uključujući jednaku platu i pravo na kolektivno organizovanje. Ne može biti slobodnih i nezavisnih medija kada novinari žive u siromaštvu i bez sigurnosti i prava”.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend