07. okt 2022.

Saopštenje BAJ-a: Presude u „slučaju BelaPAN” su osveta za profesionalnu delatnost i položaj

Okružni sud u Minsku osudio je novinare najstarije nezavisne novinske agencije BelaPAN na dugogodišnje zatvorske kazne.

Andrej Aliaksandru, bivši zamenik direktora novinske agencije, osuđen je na 14 godina zatvora (proglašen krivim za organizovanje protesta, utaju poreza, stvaranje „ekstremističke formacije BelaPAN” i veleizdaju).

Njegova supruga Irina Zlobina osuđena je na 9 godina zatvora (pod optužbom za organizovanje protesta i veleizdaju).

Bivši direktor BelaPAN-a Dzitri Navažilau osuđen je na šest godina zatvora (zbog utaje poreza i stvaranja „ekstremističke formacije BelaPAN”).

Glavna i odgovorna urednica Irina Leušina osuđena je na četiri godine zatvora (proglašena je krivom za stvaranje „ekstremističke formacije BelaPAN”).

Belorusko udruženje novinara (BAJ) smatra da je krivični postupak protiv BelaPAN-a politički motivisan od prvog dana kadrovskog gonjenja. Predstavnici BelaPAN-a obavljali su svoje profesionalne dužnosti legalno i pre hapšenja ostali uzor visokoprofilisanog beloruskog novinarstva. Iz urduženja su uvereni da je progon novinara BelaPAN-a prouzrokovao smrt osnivača i šefa novinske agencije Aleša Lipaija 2018. Godine.

Pokretanje krivičnog postupka i enormne kazne u „slučaju BelaPAN” nisu ništa drugo do osveta predstavnicima medija za pošten rad i njihov položaj.

Belorusko udruženje novinara najoštrije osuđuje odmazdu nad kolegama i zahteva hitno oslobađanje tridesetak predstavnika medija koji se trenutno nalaze iza rešetaka.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend