30. jan 2017.

Tiraž nije opravdanje za kršenje Kodeksa

Mi imamo ove godine zabeleženo oko 2.000 više prekršaja i to nespornih, a ne ono što mi možemo da diskutujemo u Komisiji za žalbe. Taj trend nije pohvalan za medije i nas kao profesiju, rekao je Jeremić u serijalu FoNeta „Bez rukavica“.

Monitoring Saveta za štampu pokazao je da je osam dnevnih novina za deset meseci 2016. godine prekršilo etička pravila profesije gotovo pet i po hiljada puta.

Na osnovu sadržaja u medijima, mislim da je najveći problem odnosa nas kao novinara prema profesiji, rekao je Jeremić.

Ne verujem da je povećanje tiraža neko opravdanje, jer to demantuju podaci iz prodaje. Tiraži proteklih godina padaju i ne verujem da ikakav sadržaj može da poveća tiraže, ocenio je Jeremić, odgovarajući na pitanje da li se Kodeks krši radi povećanja tiraža novina.

Ono što iz razgovora sa kolegama znamo jeste da tiraže štampanih medija povećavaju samo neki poklončići. Sadržaj je, nažalost, sve lošiji i lošiji, ukazao je Jeremić.

On je napomenuo da je prošle godine, ali i ove sa najavom predsedničkih izbora, povećan broj prekršaja u sadržajima koji se bave izborima, što je sigurno doprinelo većem ukupnom broju prekršaja.

Generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković rekla je FoNetu da su u toku 2016. godine podnete 126 žalbe, što je dvadesetak žalbi više nego u 2015. godini.

To je trend koji postoji od kada radi Savet, da broj žalbi raste. Ono što je, nažalost, slučaj je da raste i broj prekršaja, ukazala je Novaković.

Prošle godine, od 82 odluke koje je Komisija donela, samo je devet slučajeva odlučeno da Kodeks nije prekršen. Nažalost, gotovo u svim slučajevima je jednim tekstom prekšeno više tačaka Kodeksa, dodala je Novaković.

Ona ističe da su većinu žalbi podneli građani, pojedinci, skoro 50 odsto, a ostalo instititucije, firme stranke, dok su sami članovi Komisije podneli 11 žalbi.

Ono što smo zabeležili u toku 2016. godine je da je veći broj žalbi rešen posredovanjem, medijacijom, nisu ni došli pred Komisiju. Na taj način je rešeno skoro 15 slučajeva, zaključila je Novaković.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend