03. jun 2020.

U užem izboru za Nagradu za istraživačko novinarstvo Dejan Anastasijević devet istraživačkih radova

U uži izbor za Nagradu za istraživačko novinarstvo Dejan Anastasijević 2020 ušlo je devet istraživačkih radova, a ime laureata biće saopšteno na novinarskoj konferenciji koja će se održati 11. juna 2020. godine u 12:00h u Medija centru u Beogradu.

Elektronski mediji

U kategoriji ELEKTRONSKI MEDIJI, žiri u sastavu Dinko Gruhonjić, Milorad Ivanović, Irena Stević i Filip Švarm izabrao je tri TV priloga u uži izbor:

1. dokumentarac Dragana Gmizića “Grabljivci” o razmerama ribokrađe u Srbiji snimljen u produkciji “Grenfiled produkcije” iz Novog Sada;

2. TV prilog Mine Milanović i Insajder produkcije “Firme navijača – podizvođači u poslovima za državu“ o uključivanju vođa navijača u “državne poslove”;

3. dokumentarac Adama Santovca u produkciji televizije N1 “Mega diplomac” o šemi mahinacija na Univerzitetu Megatrand.

Onlajn mediji

Od ukupno 16 nominovanih radova u kategoriji ONLAJN MEDIJI, u uži izbor najstarije nagrade za istraživačko novinarstvo našli su se istraživački radovi redakcija BIRN Srbija i Južnih vesti:

1. prekogranično istraživanje novinara BIRN Srbija i kolega iz Mađarske, Ane Ćurić, Aleksandra Đorđević i Blanke Zoldi, “Javna rasveta: Orban i SNS” o mreži kompanija povezanih sa vladajućim strankama i njihovom angažovanju na sumnjivim tenderima za modernizaciju javne rasvete u Mađarskoj i Srbiji;

2. serijal tekstova Aleksandra Đorđevića i Jelene Veljković redakcije BIRN Srbija “Otac ministar policije – povlašćeni trgovac oružjem” o korupciji u samom državnom vrhu Srbije;

3. tekst istraživačkih novinara Južnih vesti Milana Zirojevića i Stefana Markovića o kašnjenju radova na izgradnji novog Kliničkog centra u Nišu “Izgradnja KC Niš – ministar govorio da neće, ali sve dodatne radove plaćala država” koje je poreske obveznike koštalo dodatnih 5,4 miliona evra.

Štampani mediji

U uži izbor istraživačkih tekstova u kategoriji ŠTAMPANI MEDIJI, ušla su tri rada i to:

1. serijal tekstova Vuka Cvijića “Afera `Krušik`” objavljenih u nedeljniku NIN o trgovini oružjem fabrike Krušik u koju su upleteni visoki državni funkcioneri Republike Srbije;

2. tekst slobodnih novinara Nemanje Rujević, Sanje Kljajić i Anđin Kamber “Industrija odlaska” objavljen u nedeljniku VREME o velikom iseljavanju građana Srbije i problemima u koje upadaju u nameri da se domognu boljeg života u Nemačkoj;

3. tekst Lazara Čovsa “Misterija tela pored klupe” objavljen u nedeljniku VREME o “traljavoj” istrazi koja je vođena nakon nasilne smrti Milovana Ivića u Novom Sadu.

Najstariju nagradu za istraživačko novinarstvo u Srbiji, Nagradu za istraživačko novinarastvo Dejan Anastasijević 2020, Nezavisno udruženje novinara Srbije organizuje uz podršku Ambasade SAD petnaest godina za redom povodom Svetskog dana slobode medija, 3. Maja, Nagradu za istraživačko novinarstvo, međutim, ovogodišnja dodela  nagrada pomerena je zbog pandemije virusa Covid-19.

Od ove godine, Nagrada za istraživačko novinarstvo zove se po našem kolegi, izvrsnom novinaru Dejanu Anastasijeviću, eruditi, briljantnom, duhovitom i hrabrom čoveku, koji je beskompromisno, izuzetnim novinarskim darom otkrivao ratne zločine, političke bestijalnosti, kriminalne, vojne i paravojne klanove.

Za nagradu su konkurisali autori, samostalno, ili na predlog kolega za istraživačke novinarske radove objavljene u medijima u Srbiji od 5. marta 2019. do 20. marta 2020. godine. Ove godine, ukupno 38 istraživačkih novinara konkurisalo je za nagradu sa 27 istraživačkih medijskih priloga koji su objaveljni u 18 različitih medija.

Nagrada se dodeljuje za istraživačke novinarske radove, koji se bave temama od velike važnosti za građane teritorije na kojoj se medij distribuira, emituje ili koristi, a koji otkrivaju i dokazuju nepoznate činjenice do kojih su novinari došli sopstvenim radom.

Pobednici u sve tri kategorije biće nagrađeni sa po 100.000,00 dinara.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend