11. jun 2020.

Dodeljene nagrade za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević“

Nezavisno udruženje novinara Srbije dodelilo je danas godišnje nagrade za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević“ u tri kategorije, u oblasti elektronskih, onlajn i štampanih medija.

Ove nagrade NUNS u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država dodeljuje 15. godinu zaredom, sa ciljem da se podstaknu i podrže istraživačko novinarstvo, sloboda izražavanja i novinarski profesionalizam.

U kategoriji elektronskih medija nagradu „Dejan Anastasijević“ dobio je novinar Adam Santovac za dokumentarni film „Mega diplomac“, koji je emitovan na televiziji N1.

U nagrađenom filmu Santovac je temeljno istražio jednu od neuralgičnih tema tranzicione Srbije, a to je trgovina diplomama.

Novinari BIRN-a Aleksandar Đorđević i Jelena Veljković dobitnici su nagrade u kategoriji onlajn medija za serijal tekstova „Otac ministra policije – povlašćeni trgovac oružjem“.

U ovom serijalu laureati su istražili poslovanje Branka Stefanovića, oca ministra policije Nebojše Stefanovića, i brojnim dokazima potkrepili navode o korupciji povezanoj za vrh države.

U oblasti štampanih medija, žiri je odlučio da nagradu dodeli novinaru NIN-a Vuku Cvijiću za serijal tekstova pod nazivom „Afera Krušik“.

Cvijić se u nagrađenom serijalu bavio trgovinom oružja u fabrici „Krušik“ i objavio je brojne do tada nepoznate činjenice koje su izazvale veliku pažnju javnosti. Cvijić je prvi objavio informaciju da je u sklopu tajne operacije uhapšen uzbunjivač iz „Krušika“ Aleksandar Obradović.

NUNS je dodelio i specijalne plakate za izvrsnost u istraživačkom novinarstvu, a ovogodišnji dobitnici su niški informativni portal „Južne vesti“ za izuzetan doprinos profesionalnom istraživanju važnih lokalnih tema, i redakcija portala „Mašina“ za inovativan pristup istraživačkom novinarstvu i praćenju teme radničkih prava u Srbiji.

Obraćajući se okupljenima na svečanosti dodele ovogodišnjih nagrada, ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri rekao je da su Sjedinjene Američke Države „duboko zabrinute zbog konstantno negativnih ocena o položaju nezavisnih medija u Srbiji koje daju Reporteri bez granica, Fridom haus, OEBS, Evropska unija i drugi“.

„Tabloidi nastavljaju da zamagljuju i iskrivljuju činjenice dok različitim političkim stavovima većina medijskih kuća daje malo ili nimalo prostora“, rekao je Godfri.

On je istakao da problemi sa kojima se demokratska društva danas suočavaju – od zaštite zajednica od virusa korone do izgradnje odgovornog pravosudnog sistema, poboljšanja regionalnih odnosa na Balkanu i izveštavanja o svim različitim mišljenjima političkih kandidata – zavise od profesionalnih i nezavisnih medija koji nisu pod kontrolom i uticajem vlasti.

„Vas – profesionalne novinare – smatram zdravstvenim radnicima demokratije“, rekao je on.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić na dodeli nagrade istakao je da podaci iz NUNS-ove baze govore da je od početka marta do kraja maja broj pritisaka, pretnji i napada na novinare porastao čak za 80 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Dodao je da je baza NUNS-a u ta tri meseca zabeležila 21 napad i 41 pritisak na novinare.

„Državni funkcioneri, ali i brigade propagandista i botova, u registrovanim i neregistrovanim medijima, u štampanim i elektronskim tablodima i po društvenim mrežama, sinhronizovano i ubitačno targetiraju slobodne novinare, proglašavajući ih za izdajnike i strane plaćenike, što za rezultat ima veliki broj pretnji i pritisaka, te verbalnih i fizičkih napada na novinare“, rekao je Bodrožić.

Žiri koji je ocenjivao radove pristigle na konkurs činili su urednik nedeljnika „Vreme“ Filip Švarm, koji je bio i predsednik žirija, novinarka Insajder produkcije Irena Stević, urednik BIRN-a Milorad Ivanović i dr. Dinko Gruhonjić sa Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Na konkurs za nagradu pristiglo je 38 istraživačkih tekstova, a novčani iznos nagrade je 100.000 dinara.

Nagrada od ove godine nosi ime nekadašnjeg novinara nedeljnika „Vreme“ Dejana Anastasijevića, koji je preminuo u aprilu prošle godine.


Nezavisno udruženje novinara Srbije
Beograd, 11. jun 2020.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend