11. jun 2020.

Cvejić: Situacija na poslednjoj sednici REM-a na momente bila vrlo napeta (VIDEO)

Član Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Slobodan Cvejić, izjavio je u emisiji Studio N1 Live da je donošenje poslednjih odluka ovog tela znak da "REM može kredibilno da odlučuje", kao i da "ima nameru da inicira promene u ovom telu". Naveo je da se "sastav REM-a uigrava sve ovo vreme", kao i da ima "mnogo dokumenata i zakona" koje treba obraditi. Govoreći o izveštajima o predizbornoj kampanji istakao je da bi bili objektivniji kada bi "pored slike mogli reći kakav je ton".

Govereći o prepisci koju je vodio sa Oliverom Zekić, navodi da je sve počelo sa pismom koje je poslala Marinika Tepić.

„Ja nisam tražio takvu vrstu prepiske. Odgovorio sam na otvoreno pismo poslanice Marinike Tepić, a sa druge strane nisam mogao da oćutim na neke uvrede koje su bile iznete, kao i na netačne informacije koje su stajale u tom pismu. Sada su se iskristalisala dva različita pristupa REM-u i ulozi REM-a“, ocenio je Cvejić.

„Ambiciozno je reći za sebe da si reformator, ali je činjenica da sam od početka govorio da imam nameru da iniciram neke promene. i mislim da su promene potrebne“, dodao je on.

On je podsetio da je sve počelo pitanjem koje mu je postavljeno o tome šta je uradio za vreme koje je proveo u REM-u. Cvejić je ocenio da je bilo malo vremena za promene, jer je od 100 dana, 52 provedeno pod vanrednim stanjem.

On je odgovorio na to pismo da bi bilo najjednostavnije da se kaže  „zato što Savet REM to nije hteo“.

„Bilo je mogućnosti da se vide više rezultati u nekim situacijama, ali se to nije desilo. Znate za neke slučajeve, ili nešto nije došlo na dnevni red, ili je došlo na dnevni red, pa nije pokrenut postupak. Prosto je tako. Ceo sastav Saveta se uigrava za sve ovo vreme. Ne osvajamo mi svi istom brzinom sav materijal. Ima mnogo dokumenta, ima mnogo zakona“, rekao je Cvejić.

On kaže da je govorio javno i da je zauzimao stav po određenim pitanjima.

„Mislim da pitanja treba da budu upućena svim članovima, a ne novim članovima. I ne treba prejudicirati da li neki član ubrzano ostario, ili je neki stari član uspeo da se ‘unovi’. Juče smo imali sednicu Saveta, i mislim da smo usvojili par odluka koje pokazuju da REM može kredibilno da odlučuje“, kaže on i precizira da je izrečena zabrana emitovanja zbog govora mržnje, kao i upozorenje Televiziji Hepi.

„Biće po još jednoj osnovi pokrenut postupak u narednom periodu, i danas ili sutra će se videti neke promene koje smo dogovorili, kako će se izlaziti sa informacijama“, najavio je Cvejić.

Prema njegovim rečima, atmosfera na poslednjoj sednici je „na momente bila vrlo napeta“,  kao i da je „diskusija bila ‘živa'“.

Govoreći o praćenju predoizborne kampanje, potvrdio je da je Savet REM usvojio treći presek stanja.

„Ja sam glasao protiv treći put. Judita Popović i ja smo tražili da stručna služba pravi presek po planu sa sadržajem koji smo mi usvojili na početku. On ima poglavlje više na početku koje prenosi suviše konfuzije u one podatke koji su izneti.  Poslednji izveštaj, pošto on i dalje prati kako prati, nema ukupnog vremena vladajuće koalicije u programu. Sve ono što se smatra državničkim poslovima, tu nije prikazivano. Mislim da bi objektivnost bila postignuta, i bez komentarisanja, samo da se pokaže još i ukupno vreme“, naglasio je Cvejić.

On je naveo da „čak i ako ‘ovako’ gledate, vidite šta se dešava u centralnoj informativnoj emisiji RTS-a, i kakav je tamo odnos snaga, iako u prikazu ukupnog vremena izgleda drugačije“.

„U tom vremenu u kome prikazuje ukupno vreme, kumulativ od 4. marta, pa sa prekidom zbog vanrednog stanja, sve do poslednjeg dana do kog je taj presek rađen, možete da je vidite u centralnoj informativnoj emisiji 11 odsto vremena Vučić, 10,5 odsto lista Ivica Dačić, SPS, onda sledi SRS, pa Ujedinjena demokratska Srbija. Tako da, čak i sa ovim podacima, na koje imaju mnogi prigovor, može da se vidi kakav je odnos“, naglasio je Cvejić.

Kako je objasnio, izveštaj bi bio mnogo bolji kada bi pored „slike mogli reći kakav je ton“.

„Ne može samo na osnovu ovog da se zaključuje, iako je informacija o vremenu koje je izdvojena za nekog, govori sama za sebe. Problem je u sabiranju nekih stvari koje ne mogu objektivno da se saberu. Evo u čemu je ključni problem, ako se tu prikazuje Savez za Srbiju, sve što govore opozicione partije se tiče ili njihove stranke, ili suprotne stranke, ili izbora, ili političke situacije, i onda po definiciji koju smo usvojili, to se sve odnosi na predizbornu kampanju… Po tome možete da vidite koliko se RTS odlučio za jednu strategiju povlačenja. Oni imaju mnogo manje učešće u ukupnom predizbornom vremenu, nego neke druge televizije, jer su se odlučile za druge opcije“, smatra Cvejić.

Pojašnjava da RTS „predstavi kandidate, obavi sve što su po zakonu dužni, ali nije učešće u onolikom vremenu, koliko bi ta televizija mogla da ima“.

„Problem je u tome što oni koji su na vlasti i pozicijama, kada govore o auto putevima ili međunarodnim odnosima, oni ne govore o strankama, i služba u REM-u ne meri izborno vreme“, objasnio je Cvejić.

„Da ne ulazimo u to što je funkcionerska kampanja, to je mnogo komplikovano. Ali, imate prostu stvar, da kažete toliko sati su oni u toku prošle nedelje bili prisutni na televiziji. Direktno, bez analitičara. I to bi čitavu sliku objektiviziralo. Za sad toga nema, ali ostaje da razgovaramo, da vidimo kakav će biti sadržaj završnog izveštaja“, ističe Cvejić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend