07. sep 2018.

„Više investirati u nezavisno novinarstvo na Balkanu“

Mislim da mora da bude više investicija u nezavisno novinarstvo na Balkanu zato što se ovde suočavaju moćne snage, a neki mediji još ratuju, izjavio je za Radio slobodna Evropa Ejdan Vajt, direktor Mreže za etičko novinarstvo iz Londona, novinar sa dugom karijerom koji je pisao za Fajnenšel tajms i Gardijan.

Vajt smatra da je jedan od problema na Balkanu to što je međunarodna podrška za medije prestala i to negde od 2005. godine.

Jedan od problema na Balkanu je taj što, nakon rata, krajem 1990-tih i početkom 2000-tih bilo dosta međunarodne pažnje, davana je podrška naročito za medije. I onda, negde od 2005, 2007. godine, iznenada, karavan međunarodne podrške je produžio dalje, ocenio je Vjat.

Većina medija, po njegovom mišljenju, žele da urade nešto drugo. Žele da budu deo procesa kreiranja snažnih, energičnih, nezavisnih i prosperitetnih zemalja iz nečega što je bila strašna zbrka nastala kao rezultat rata.

Mislim da im za to treba podrška, konstatuje Vajt.

On navodi i da je politički pritisak na medije u regionu i dalje izuzetno jak.

To je očigledno u Srbiji, Crnoj Gori i drugim delovima regiona. U Bosni podele su i dalje veoma izražene. Moramo naći načina da ponovo osnažimo tu potrebu za nezavisnim novinarstvom kao delom dijaloga kojim se gradi mir i tolerancija, predočio je Vajt.

Ja sam više optimista nego što sam pre bio i mislim da postoje razlozi da se bude optimističan, poručio je on.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend