20. nov 2019.

Vladimir Radomirović, predsednik Udruženja novinara Srbije: Odbranićemo profesiju

Iako kodeks novinara Srbije jasno daje uputstva i smernice etičkog i profesionalnog postupanja novinara, svedoci smo da se kodeks sve više krši, da je umesto novinarske solidarnosti prisutna polarizacija i nepristojnost, a da pojedini novinari, politički opredeljeni, a neretko i politički angažovani takvo svoje ponašanje tretiraju kao mislećim, slobodnim i nezavisnim, dok su svi ostali, po njihovom sudu, „niža rasa”.

Foto: Pres centar UNS-a

Pristojni novinari u Srbiji sve su češća meta etiketiranja, kako ovih pomenutih kolega tako i tviteraša. O svemu ovome za „Jedinstvo” govori Vladimir Radomirović, predsednik Udruženja novinara Srbije.

 Kuda ide novinarstvo u Srbiji i ima li u njemu mesta za pristojne i nepristrasne novinare?

Da ne verujem u novinarstvo i poštene novinare, koji podjednako izveštavaju i o vlasti i o opoziciji („podjednakom revnošću dele udarce i desno i levo od sebe”, kako je u uvodniku u prvom broju „Politike” napisao Vladislav Ribnikar), odavno bih prestao da se bavim ovim poslom. Propagandista, koji ne mare za činjenice, bez ikakve muke se stavljaju na jednu stranu i krivotvore stvarnost, uvek je bilo i biće. Siguran sam da nas ostalih, pristojnih i nepristrasnih kako vi kažete, ima više. Otkako sam predsednik Udruženja novinara Srbije, primećujem da je ta naša većina toliko zauzeta poslom da – za razliku od propagandista – ne stiže da se bolje organizuje i odbrani novinarstvo. Zato stalno pozivam kolege da se učlane u UNS, a da se oni koji su već članovi aktiviraju i malo svog vremena posvete odbrani profesije. Ako to ne uradimo sada, vrlo brzo može biti kasno.

– Kako smo došli do toga da su bezobrazluk, nepristojnost i napad na predsednika Srbije osnovni kriterijumi za „slobodno i profesionalno novinarstvo”?

Opozicija i „aktivisti” sa društvenih mreža podržaće svaku kritiku i svaki napad na predsednika, naročito ako su oni neumereni i neukusni. U takvoj situaciji, novinar koji predsedniku kaže: „Hajde da se ne zavitlavamo” postaje junak, uz radovanje što je „strpao predsednika u bolnicu”, a njegovo ponašanje „standard” koji valjda treba da primenjuju i ostali novinari. Novinar ima pravo da pita šta god želi, ali i obavezu da bude pristojan, da ne koristi rečnik koji vodi daljem urušavanju naše profesije. Isto kao što ni provladini mediji ne treba da vređaju lidere opozicije, već da izveštavaju o činjenicama i komentarišu njihove postupke.

– Pored nepristojnosti prisutno je i neznanje i neobrazovanje u novinarstvu. Ima li kraja srozavanju pristojne i časne profesije novinarstva koja treba da bude u interesu građana?

Upotrebili ste ključnu frazu – interes građana – koji je često na poslednjem mestu naših medija. Na prvom mestu obično su interesi vlasnika medija ili političara koji javne budžete koriste kao da su njihovi lični. Da bismo promenili to stanje, važno je da se bolje organizujemo i izborimo za svoja prava, koja su u krajnjoj liniji i prava građana.

– Mogu li ekonomski i politički interesi mimoići medije i novinare?

Ne mogu, naravno, kao ni bilo gde u svetu. Jedini lek protiv vlasničkih i političkih zloupotreba medija jeste jačanje novinarskih organizacija i objavljivanje svih podataka o vlasništvu u medijima kao i o drugim uticajima na njih.

– Stiče se utisak da UNS kao najstarija i najbrojnija novinarska organizacija gubi svoj identitet pod stalnim pritiskom novih agresivnih organizacija koje su otvoreno politički opredeljene?

U pravu ste, UNS jeste najstarija i najbrojnija novinarska organizacija u Srbiji, ali niste u pravu da naše udruženje gubi svoj identitet. Sve je više mlađih novinara koji se učlanjuju i žele da aktivno doprinesu jačanju UNS-a. Svakog meseca organizujemo javne događaje širom zemlje. U aprilu smo zajedno sa RTS-om bili domaćini velike međunarodne konferencije povodom 20. godišnjice bombardovanja RTS-a, ratnog zločina NATO-a, u kojem je ubijeno 16 ljudi. Na naše insistiranje završene su istrage o ubistvima kolega Slavka Ćuruvije i Milana Pantića. Jedina smo organizacija koja godinama traži kažnjavanje odgovornih za otmice i ubistva novinara na Kosovu i Metohiji, za šta smo dobili podršku Međunarodne i Evropske federacije novinara, ojačali smo saradnju sa udruženjima novinara u Rusiji i Kini, petoro naših predstavnika je u ekspertskim grupama Evropske federacije novinara, pomažemo našim članovima finansijski, pravnim savetima i na svaki drugi način. Posle gotovo dvadeset godina rešeno je i pitanje vlasništva nad zgradom u Resavskoj 28 u Beogradu. Poništeni su politički pokušaji manjeg udruženja da se nezakonito domogne naše imovine i UNS je sada i sudski jedini vlasnik te zgrade. Sve što sam naveo garancija je ne samo opstanka nego i razvoja našeg udruženja. Još jednom pozivam kolege da se učlane u Udruženje novinara Srbije i da se zajedno odupremo svim zloupotrebama naše teške i lepe profesije.


Izvor: Jedinstvo

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend