22. avg 2022.

Zašto Twitter suspenduje naloge?

Na sajtu kompanije Twitter objašnjava se da oni imaju pravo da suspenduju naloge koji krše pravila te društvene mreže.

Većina naloga koje suspendujemo prekršila je pravilo emitovanja neželjenih sadržaja, ili jednostavno su lažni i predstavljaju bezbednosne rizike za Twitter i za sve koji koriste ovu društvenu mrežu“, navodi se na sajtu.

Stručnjak za marketing na društvenim mrežama Istok Pavlović kaže za Biznis.rs da je Twitter vrlo specifična mreža koja može privremeno ili trajno da suspenduje naloge.

Tamo su za razliku od ostalih društvenih mreža dozvoljene obnažene slike pa čak i pornografija, ali su izuzetno osetljivi na govor mržnje. Blokiraju se nalozi sa objavama za koje se proceni da imaju govor mržnje“, navodi Pavlović.

Kako se objašnjava, ako Twitter posumnja da je neki nalog hakovan ili kompromitovan, može ga suspendovati dok ne bude obezbeđen i vraćen vlasniku naloga kako bi se smanjile potencijalno zlonamerne aktivnosti.

Pavlović dalje prenosi da nije samo kompanija zadužena za blokiranje naloga.

Nije samo matična kompanija zadužena za blokiranje Twitter naloga. Postoje pojedinci koji se zovu super admini angažovani za sve društvene mreže. Super admini postaju agencije u koje kompanija nakon ranijih angažovanja ima poverenja. Tako da super admini imaju tu moć da mogu da blokiraju nalog, koji nije u skladu sa utvrđenom politikom objavljivanja“, ocenjuje Pavlović.

Prema informacijama američkih medija, pojedini vlasnici profila se žale da im je smanjen broj pratilaca jer je ponovo aktuelno čišćenje do kog dolazi zbog toga što Twitter odlučio da ugasi lažne profile. Prenose da je ova društvena mreža poznata po tome da na nekoliko meseci sprovodi „čistku“.

Sagovornik Biznis.rs zaključuje da za sada nije imao informaciju da je blokiran neki od biznis naloga već da se to dešavalo pojedincima, pre svega političkim aktivistima koji su preterali u iznošenju svojih stavova.

Na vrhuncu popularnosti na početku 2019. godine, Twitter je imao oko 330 miliona aktivnih korisnika mesečno. Prema podacima „Statista“ u izveštaju za poslednji kvartal, broj dnevno aktivnih korisnika iznosio je 237,8 miliona, beležeći porast u odnosu na početak godine kada je imao 229 miliona korisnika.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend