21. dec 2022.

Asanž: IFJ i EFJ zajedno potpisale otvoreno pismo predsedniku SAD

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž je u zatvoru u Velikoj Britaniji čekajući ekstradiciju u SAD kako bi se suočio sa optužbama za špijunažu. Ako bude proglašen krivim, preti mu kazna do 175 godina zatvora. Zajedno sa zakonodavcima EU, Asanžovom suprugom Stelom i organizacijama koje brane slobodu štampe i ljudska prava, Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ-EFJ) su potpisale otvoreno pismo predsedniku SAD Džou Bajdenu u kojem od njega traže da pomiluje Asanža.

Pismo je objavljeno u nedelji kada će Stela Asanž predstavljati svog supruga, nominovanog za nagradu Saharov 2022 za slobodu misli, na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu, u Francuskoj.

Američki predsednik se suočava sa sve većim pritiskom da odustane od optužbi protiv Asanža. 28. novembra 2022. godine, prvi mediji koji su objavili materijal Vikiliksa pre 12 godina – Gardijan, Njujork tajms, Mond, Der Špigel i El Pais – okupili su se da se javno suprotstave Asanžovom progonu i pozivaju američku vladu da odustane od svih optužbe protiv njega. Oni su objavili otvoreno pismo, pod naslovom „Objavljivanje nije zločin“, u kojem su tužilaštvo nazvali direktnim napadom na slobodu medija.

Dana 8. oktobra 2022, predsednik IFJ Dominikue Pradalie pridružio se aktivistima Nacionalne unije novinara (NUJ) u Velikoj Britaniji i Irskoj, formirajući ljudski lanac oko Vestminsterske palate kako bi se suprotstavio Asanžovom izručenju. IFJ je podržao globalnu mobilizaciju i pozvao sve novinarske sindikate, organizacije za slobodu štampe i novinare da se mobilišu i izraze svoju solidarnost.

Dana 17. juna 2021, nakon odluke Velike Britanije da izruči Asanža, IFJ zajedno sa svojom filijalom u Australiji, Media Entertainment and Audiovisual Alliance (MEAA), pozvali su vladu da lobira za odbacivanje svih optužbi protiv Asanža.

Veoma smo zabrinuti za Asanžovo zdravlje i uticaj koji njegov nastavak pritvora ima na slobodu medija i prava svih novinara širom sveta. IFJ je pokrenuo globalnu kampanju pozivajući američku vladu da odbaci sve optužbe protiv njega i traži od svih medijskih sindikata i organizacija za slobodu štampe da podstaknu svoje vlade da obezbede oslobađanje Asanža.

„Bez obzira na lične stavove, njegovo izručenje će imati zastrašujući efekat, sa svim novinarima i medijskim radnicima u opasnosti“, kaže IFJ. „Slučaj predstavlja opasan presedan da pripadnici medija, u bilo kojoj zemlji, sada mogu biti na meti vlada, bilo gde u svetu, da odgovaraju za objavljivanje informacija u javnom interesu“, dodaje se.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend