25. sep 2020.

Asanž je razmišljao o samoubistvu, iznova gledao kako Praljak ispija otrov u Hagu

Doktorka Sondra Krozbi, koja je osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža obilazila dok je bio u ekvadorskoj ambasadi, ispričala je sudu da je on imao misli o suicidu, te da je iznova gledao snimak kako haški osuđenik Slobodan Praljak u sudnici ispija otrov.

Bivši general-pukovnik Hrvatske vojske Slobodan Praljak je 2017. godine u haškoj sudnici, nekoliko trenutaka nakon što mu je potvrđena kazna zatvora od 20 godina zbog ratnih zločina, ispio otrovnu tečnost iz bočice.

„Slobodan Praljak nije ratni zločinac i s prezirom odbacujem vašu presudu“, uzviknuo je Praljak pre nego što je popio otrov. On je preminuo u bolnici dva sata po ispijanju otrova.

Snimak ovog događaja više puta je gledao osnivač „Vikiliksa“ Džulijan Asanž dok je boravio u ambasadi Ekvadora u Londonu, ispričala je dr Sondra Krozbi koja je obilazila Asanža u ambasadi.

Ona je tokom saslušanja za Asanžovo izručenje ispričala da je primetila veliko pogoršanje psihičkog i fizičkog stanja Asanža tokom boravka u ambasadi, gde je čekao azil od Ekvadora kako ne bi bio izručen SAD.

Dr Sondra Krozbi rekla je da joj je tokom posete u februaru 2018. godine Asanž ispričao da misli o samoubistvu, te da o tome razmišlja „vrlo namerno“ i „bindžuje“ snimak Praljka u Hagu.

Asanž je više puta pauzirao snimak i analizirao Praljkov izraz lica dok vrši samoubistvo, ispričala je doktorka Sondra Krozbi, profesor medicine na Univerzitetu u Bostonu.

Psihijatri i branioci Džulijana Asanža upozorili su pre nekoliko dana da bi on mogao da pokuša da se ubije ako bude poslat Sjedinjenim Američkim Državama zbog optužbi za špijunažu.

Saslušanje o izručenju je počelo 7. septembra i trebalo bi da traje do početka oktobra, a očekuje se da će sudiji Vanesi Baraitser biti potrebne nedelje ili čak i meseci da donese odluku.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend