01. maj 2019.

Asanž pred sudom u Londonu o kauciji, u četvrtak o zahtevu za izručenje SAD-u

Pred sudom u Londonu u sredu će biti izrečena kazna osnivaču "Vikiliksa" DŽulijanu Asanžu zbog kršenja uslova određene kaucije, saopšteno je iz "Vikiliksa".

„Asanžu će biti izrečena kazna pred sudom Sautverk zbog kršenja uslova kaucije radi zahteva i odobrenja političkog azila. U četvrtak će pred sudom u Vestminsteru biti razmatran zahtev SAD za izručenje Asanža“, navodi se u poruci „Vikiliksa“ objavljenoj na društvenoj mreži Tviter.

Asanž je portal „Vikiliks“ osnovao 2006. godine, da bi objavio poverljive podatke o aktivnostima vlada nekoliko zemalja, uključujući SAD.

Nakon optužbi za silovanje u Švedskoj 2012. godine, Asanž je zatražio azil u Ambasadi Ekvadora u Londonu, da bi izbegao izručenje Stokholmu.

Sud je odbacio slučaj silovanja 2017. godine, ali je Velika Britanija uporno insistirala na hapšenju Asanža zbog toga što se nije pojavio na sudu u Londonu.

Britanska policija uhapsila je Asanža 11. aprila u Londonu, nakon što mu je Ekvador ukinuo pravo na azil.

Asanž je u Londonu uhapšen zbog kršenja uslova kaucije.

Britanske vlasti saopštile su da neće izručiti Asanža Vašingtonu, ukoliko postoji mogućnost da on u SAD bude osuđen na smrtnu kaznu.

Ministarstvo pravde SAD saopštilo je da Asanž može biti osuđen na maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od pet godina, zbog hakovanja računara.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend