16. avg 2022.

Asanžovi advokati tuže CIA

Advokati osnivača Vikiliksa Žuijana Asanža tuže Centralnu obaveštajnu agenciju SAD (CIA) i njenog bivšeg direktora Majka Pompea u okviru parnice koja je pokrenuta u ponedeljak u okružnom sudu u Njujorku, navodeći da je CIA snimala njihove razgovore i kopirala podatke s njihovih telefona i kompjutera.

Džulijan Asanž (Foto: Screenshot YouTube)

Advokatima u parnici su se pridružila i dva novinara, američka državljana. Oni tvrde da je CIA prekršila zaštitu poverljivih razgovora sa Asanžom, koji je Australijanac, koju garantuje Ustav SAD.

U parnici se tvrdi da je CIA sarađivala sa bezbednosnom firmom koju je po ugovoru angažovala Ambasada Ekvadora u Londonu, gde je Asanž tada živeo, na špijuniranju osnivača Vikiliksa, njegovih advokata, novinara i ostalih koji su se s njim sastajali.

Asanžu preti izručenje iz Britanije u SAD, gde je optužen za kršenje američkog zakona o špijunaži, pošto je 2010. objavio dokumenta vojske SAD i američke diplomatske depeše u vezi s ratovima u Avganistanu i Iraku.

Robert Bojl, njujorški advokat koji zastupa podnosioce tužbe, rekao je da navodi o špijuniranju Asanžovih advokata znače da je osnovaču Vikiliksa „narušeno ako ne i uništeno“ pravo na fer suđenje.

„Treba da postoje sankcije, čak da se odbace ove optužbe ili povuče zahtev za izručenje“, rekao je Bojl novinarima, preneo je Gardijan.

Parnicu su pokrenuli advokati Margaret Ratner Kanstler i Debora Hrbek i novinari Čarls Glas i Džon Goec.

Oni su posećivali Asanža dok je živeo u Ambasadi Ekvadora u Londonu, pošto mu je bio dodeljen politički azil koji mu je kasnije ukinut.

Tužba je podignuta protiv CIA, njenog bivšeg direktora i bivšeg državnog sekretara SAD Majka Pompea i bezbednosne firme „Undercover global“.

U parnici se navodi da je „Undercover global“, koja je imala ugovor sa Ambasadom, preuzimala informacije s njihovih elektronskih uređaja, uključujući razgovore sa Asanžom, i dostavljala ih agenciji CIA. Kako se dodaje, takođe je postavila mikrofone u Ambasadi i slala CIA audio-zapise, kao i video-snimke s bezbednosnih kamera.

Advokati tvrde da se tako krši zaštita privatnosti američkih državljana.

Asanž čeka odgovor na žalbu na naređenje da se iz Britanije izruči SAD.

Optužbe s kojima se suočava bi mogle da rezultiraju kaznom i do 175 godina zatvora.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend