16. avg 2022.

Došli da podrže Dejana Nikolića Kantara, traže pomoć i od Vučića

Ako je neko i pomislio da su iza nas bizarne scene u kojima pojedini, često poslom ucenjeni građani Srbije, daju podršku partijskim nasilnicima, ono što se desilo u Vranju pokazalo je da je ovo društvo daleko od toga. Naime, jedan broj građana, rođaka i prijatelja Dejana Nikolića Kantara, okupilo se jutros oko 9 časova ispred Osnovnog suda u Vranju, gde je u 10 sati počeo glavni pretres zakazan povodom pretnji vlasnici vranjskog OK Radija. Među okupljenima ima onih koji nose majice sa likom predsednika Aleksandra Vučića, na kojima piše "Vučiću, pomozi. Tražimo pravdu", a tu su i transparenti na kojima piše "Pravda za Kantara". Dejan Nikolić Kantar kog vlasnica i redakcija optužuju za pretnje doveden je na saslušanje iz Centralnog zatvora u Beogradu.

Skup je prijavljen, prisutna je i policija, a u međuvremenu su pristigli mediji, neki od njih na radnom zadatku, a neki da pruže podršku redakciji OK Radija i Veranu Matiću, predsedniku Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i članu Stalne radne grupe za bezbednost novinara, koji se posebno založio za slučaj zazidavanja kancelarija redakcije i uništavanja inventara kafića koji je takođe u vlasništvu Olivere Vladković, kao i pretnji koje su članovi redakcije i vlasnica prijavljivali nadležnima.

Matić je juče u dopisu kolegama od njih zatražio da pokažu „maksimum solidarnosti“.

„Okrivljeni sa lobistima su u ofanzivi i koliko sam informisan pokušavaju da organizuju svečani doček Dejanu Nikoliću Kantaru iz Centralnog zatvora iz Beograda, kao i da organizuju sve organizacije koje su dobile ‘donacije’ od dotičnog kako bi ga prikazali u obliku nevinašca, i pored činjenice da ima više sudskih presuda i da je počinio nova krivična dela upravo na izdržavanju kazne zatvora. Jako je važno da informišemo javnost o svakom aspektu ne samo ovog slučaja, već i svih onih o kojima se puno zna ali iz različitih razloga nije publikovano ili procesuirano“, rekao je Matić.

Kako za portal Nova.rs kažu okupljeni koji su došli da podrže Kantara, to rade jer je „njihov brat“.

„Došli smo da damo podršku našem bratu i da tražimo od Vučića da mu pomogne“, kaže jedan od njih, obučen u majicu na kojoj piše „Vučiću, pomozi“.

Prema Izvodu iz Optužnog predloga Osnovnog javnog tužilaštva iz Vranja od 8. jula ove godine, 1. juna ove godine su Tanasković Bojan i Kocić Slaviša ušli u prostorije kafića No Comment, koji posluje u sastavu medijske kuće OK Radio (u vlasništvu Olivere Vladković iz Beograda). Oni su, kako se navodi, „u stanju uračunljivosti, drskim i bezobzirnim ponašanjem, značajnije ugrozili spokojstvo građana oštećene Ivanov Svetlane iz Vranja, oštećene Vladković Olivere iz Beograda i prisutnih lica M. J., S. J. i M. M. iz Vranja, i teže remetili Javni red i mir“.

Tanasković je ušao u kafić noseći na leđima kantu za prskanje voća u kojoj je bila farba bele boje, i istom isprskao celokupni inventar kafića, nakon čega je napustio objekat.

Dalje se u optužnom predlogu navodi da je u kafić ušao Slaviša Kocić, koji se „držeći mobilni telefon u ruci sa uključenim spikerfonom obratio oštećenoj Ivanov Svetlani i pristunim licima rečima“:

„Slušajte, Dejan hoće nešto da vam kaže”, a zatim im se okrivljeni Nikolić, preko uključenog spikerfona na mobilnom telefonu, obratio sledećim rečima:

„Slušajte govori Dejan, ovo vam je odgovor na vašu tužbu, ovo je tek početak, kafić nikad neće da radi, imaćete problema, ovo je odgovor na tužbu i za Beograd.“ – stoji u optužnom predlogu.

Kako se navodi, Ivanov je „prepoznala glas Dejana Nikolića zvanog Kantar, što je izazvalo osećaj straha i lične nesigurnosti kod nje i oštećene Vladković Olivere koju je telefonom pozvala Svetlana i prenela joj reči okrivljenog Nikolić Dejana, što je još više uplašilo oštećenu Oliveru, budući da je unazad nekoliko meseci neposredno od okrivljenog Nikolić Dejana i posredno dobijala uznemiravajuće i preteće poruke, pri čemu su bili svesni da je njihovo delo zabranjeno“.

Prema navodima Stalne grupe za bezbednost novinara, pred Osnovnim sudom u Vranju se protiv Nikolića vodi spor zbog krivičnog dela iz člana 138. Stav 3 Krivičnog Zakona i u drugom predmentu zbog istog krivičnog dela, a on se nalazi u pritvoru od 17.06.2022. godine, po rešenju Osnovnog suda u Vranju. Pored njega su u pritvoru i Bojan Tanasković, iz Vranjske banje, osuđivan presudom Osnovnog suda u Lebanu zbog krivičnog dela iz člana 352, kao i Kocić Slaviša iz Vranja, neosuđivan.

Nakon današnjeg glavnog pretresa, Matić će sa ostalim članovima Stalne radne grupe za bezbednost novinara i predstavnicima medija upravo u kafiću No Comment razgovarati o „razvoju situacije vezanih za slučajeve koji su vezani za pretnje, ali i za rušenje nelegalnog objekta, akcije pomoći OK radiju, delatnosti Stalne radne grupe za bezbednost novinara“, najavljeno je.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend