05. apr 2020.

Austrijska vlada za medije pogođene koronakrizom daje 15 milijuna eura

Nacionalno vijeće austrijskog Parlamenta u petak je donio svoj već treći Paket mjera za otklanjanje posljedica prouzročenih korona krizom

Foto: Österreichisches-Außenministerium (cc)

Austrijska savezna Vlada je prema uzoru na Francusku, odlučila financijski pomoći izdavače dnevnih novina, kojima su sada zbog zatvorenih trgovina izostali gotovo svi prihodi od oglašavanja, navodi austrijski dnevni, besplatni list Österreich i nastavlja: „Nacionalno vijeće austrijskog Parlamenta treba danas također donijeti odluku o dodatnom subvencioniranju novina u visini od 15 milijuna eura,koji bi bili raspodijeljeni svim izdavačima dnevnih novina, uzimajući u obzir njihovu tiskanu nakladu.“

Time bi se dosadašnji iznos subvencije od devet milijuna eura gotovo udvostručio, konstatira isti izvor i dodaje: „Svake dnevne novine dobile bi četiri eura po tiskanom primjerku – računano prema prosječnoj nakladi posljednjih 350 dana 2019. godine, što znači: 0,01 euro, dakle 1 cent po danu.

Time najviše profitira najtiražniji Krone i dobilo bi 3,0 milijuna eura iz navedenog Paketa pomoći, Heute i Österreich/oe24 dobivaju 2,26 odnosno 2,24 milijuna, a Kleine Zeitung iz Graza 1,09 milijuna eura.

Ali i tiražno slabije novine kao Der Standarda i Die Presse dobili bi na svoju dosadašnju financijsku potporu dodatnih 273.000 odnosno 262.000 eura.“

Isti izvor navodi kako i austrijske privatne radio i TV stanice mogu računati s udvostručenjem njihovog dosadašnjeg iznosa subvencija, kako bi ih se obeštetilo za gubitak prihoda od reklama, koji je djelomično pao i za 80 posto.

To će prije svega spasiti brojne male privatne radio stanice, kojima je time opstanak postao upitan, navodi bečki tabloid.

Nacionalno vijeće austrijskog Parlamenta u petak je donio svoj već treći Paket mjera za otklanjanje posljedica prouzročenih koronakrizom.

Austrijska Vlada pomaže sredstvima iz tzv. Covid-19 Kriznog fonda čiji je novčani opseg uvećan s četiri na 28 milijardi eura.

Utemeljen je i poseban Fond za „teške slučajeve“ tzv. Härtefallfonds, a njegova su sredstva udvostručena s 1 na 2 milijarde eura.

Taj treći Paket mjera pomoći danas ide na Savezno vijeće austrijskog Parlamenta, i potom će stupiti na snagu.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend