24. sep 2021.

Belorusija, sud i Lukašenko: Ruskinja osuđena na godinu i po dana zatvora zbog tvita protiv beloruskog predsednika

Sud u beloruskom Brestu osudio je Ruskinju Irinu Vikholm na godinu i po zatvora zbog tvita u kojem je tužilaštvo prepoznalo klevetu protiv predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, prenosi centar za ljudska prava Vjasna.

Foto: moran, Unsplash

Prema tvrdnjama aktivista za ljudska prava, Ruskinja je proglašena krivom za klevetu protiv predsednika Belorusije na osnovu Krivičnog zakona zemlje.

Irina Vikholm je negirala krivicu.

„Na suđenju je žena izjavila da je krivični slučaj protiv nje očigledno imao politički motiv“, piše u poruci na Telegram kanalu beloruskog centra za ljudska prava Vjasna

Tužilaštvo je u septembru saopštilo da je sudu upućen krivični predmet protiv 58-godišnje strane državljanke optužene za „namerno širenje izmišljotina koje obeščašćuju predsednika Belorusije, u kombinaciji sa optužbom za ozbiljan zločin“.

„Želeći da naškodi državnom autoritetu, ona je 23. maja 2021. godine sa vlastitog mobilnog telefona na društvenoj mreži Tviter objavila fotografiju predsednika Belorusije i klevetničke informacije o tome da je počinio ‘terorističko delo i gusarski čin u vazduhu“, saopštilo je ministarstvo.

Sudeći prema saopštenju beloruskog Generalnog tužilaštva, reč je o tvitu Irine Vikholm sa linkom koji vodi ka njenoj vlastitom članku na Lajv džurnal.

Sama publikacija predstavlja retvit poruke BBC ja o pritvaranju beloruskog novinara Romana Protaševiča u Minsku.

Protaševič je bio na letu iz Atine ka litvanskom Viljnusu, a kada je avion kompanije Rajaner bio iznad Belorusije, pilotima je naređeno je da slete u beloruski glavni grad kada je novinar zajedno sa devojkom izveden iz aviona i priveden.

Konkretno, u tvitu Irine Vikholm postoji citat iz saopštenja grčkog Ministarstva spoljnih poslova, koji je prisilno sletanje aviona Rajaner nazvao „gusarskim činom državne avijacije“.

U publikaciji Ruskinje ima nekoliko linkova do medijskih izdanja o hapšenju Romana Protaševiča.

Tvit Irine Vikholm imao je osam lajkova i četiri retvita.

Irina Vikholm ima 74 pratilaca na Tviteru.

Poslednji tvit od 25. maja, posvećen je i hapšenju Romana Protaševiča.

Većina deo njenih objava na Tviteru zapravo su retvitovi objava u medijima i izjava opozicionih blogera.

Sudeći po podacima kojima raspolažu aktivisti za ljudska prava, Ruskinja je privedena krajem maja i od tada je u jednom od istražnih pritvora u Minsku.

Kasnije je prebačena u zatvor u Brestz.

Ne zna se šta se tačno dogodilo Irini od kraja maja.

Aktivisti za ljudska prava navode da ona najverovatnije nema bliske rodbine, a tužilaštvo Belorusije je tek 1. septembra objavilo da je uhapšena.

Početkom septembra, ruska ambasada u Minsku saopštila je da je Ruskinji pružena konzularna podrška, a sa njom su se sastali i zaposleni u generalnom konzulatu u Brestu.

U ruskoj ambasadi je rečeno da Irina Vikholm nije tražila sastanak sa predstavnicima ruske diplomatske misije.

Prema Meduzi (sajtu koji ruske vlasti klasifikuju kao stranog agenta), Ruskinja je otišla u inostranstvo pre mnogo godina: jedno vreme je živela u Finskoj, zatim u Nemačkoj.

Pre više od 10 godina, preselila se u Brest, gde je radila kao negovateljica starijih ljudi.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend