18. maj 2022.

CFWIJ: Talibani naredili deportaciju ekipe Vicea iz Kabula

Koalicija za žene u novinarstvu poziva na hitno poništavanje posljednje odluke talibanskih vlasti.

Talibanske vlasti naredile su nagrađivanoj novinarki Vicea Isobel Yeung i njenom timu da odmah napuste Afganistan. Nije im bilo dopušteno da snimaju u Kabulu kao i da napuštaju hotel, javljaju iz Koalicije za žene u novinarstvu (CFWIJ). Takođe, iz ove organizacije pozivaju talibanske vlasti da poštuju prava medija i dopuste nezavisno izvještavanje.

Yeung je kazala da su talibani naveli probleme s izvještajem Vicea o pravima žena.

„Spomenuli su probleme u vezi sa našim izvještajem o pravima žena kao i navodne sigurnosne brige“, napisala je Yeung na svom Twitter profilu 13. maja, dodajući da je duboko razočarana što odlazi.

„Deportovani smo bez ispitivanja“, dodala je.

Yeung je ranije izvještavala o životu pod talibanskim režimom u Afganistanu. Nominovana je za nagradu Emmy a osvojila je nagrade Gracie i Front Page za podizanje svijesti o borbi za prava afganistanskih žena.

I afganistanski novinar Tajuden Soroush komentarisao je deportaciju ekipe Vice te na Twitteru podijelio intervju Isobel Yeung s glasnogovornikom talibana Zabihullahom Mujahidom od ranije, u kojem ga je ispitivala o pravima žena u Afganistanu.

CFWIJ podsjeća da su pomno pratili utjecaj povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz Afganistana i preuzimanje vlasti talibana u toj zemlji na živote novinarki te su u 2021. godini zabilježili smrt devet novinarki širom svijeta, a najveći broj medijskih radnica, odnosno njih četiri, ubijeno je u Afganistanu.

„Novinarke se svakodnevno susreću s prijetnjama po život od raznih političkih i militantnih aktera zbog čega je nekoliko njih napustilo svoju zemlju. U ovakvim vremenima moralna dužnost međunarodnih aktera i onih na vlasti je da pojačaju svoj glas“, kažu iz CFWIJ.

Takođe, iz ove organizacije su izrazili solidarnost s Isobel Yeung te pozvali na hitno poništavanje posljednje odluke talibanskih vlasti i poručuju da bi „talibanske vlasti možda trebale prestati kršiti prava žena ako se boje izvještavanja o toj oblasti“.

Izvor: CFWIJ

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend