14. nov 2018.

CNN podneo tužbu protiv Donalda Trampa

CNN je podneo tužbu protiv američkog predsednika Donalda Trampa i nekoliko njegovih pomoćnika, tražeći vraćanje novinarske akreditacije za Belu kuću reporteru te medijske kuće Džimu Akosti.

Tužba je odgovor na postupak Bele kuće koja je suspendovala Akostinu akreditaciju za konferencije za novinare. U tužbi se navodi da je zabranom povređen prvi i peti amandman američkog ustava, koji garantuju slobodu govora.

CNN tuži Trumpa, šefa kabineta Džona Kelija, portparolku Bele kuće Saru Sanders, njenog zamenika Bila Šajna, šefa tajne službe Džozefa Klensija i službenika koji je Akosti oduzeo akreditaciju prošle srede, a čiji se identitet još ne zna.

Portparolka Sanders rekla je da je Akosti akreditacija oduzeta zbog neprimerenog ponašanja na konferenciji za novinare predsednika Trumpa, a CNN i brojni drugi novinari odbacuju te tvrdnje, smatrajući da mu se akreditacija mora vratiti.

CNN je u petak poslao pismo Beloj kući u kom zvanično traže traže vraćanje Akostine akreditacije.

Kako je saopštio CNN tužba je podneta sudu u Vašingtonu. CNN traži preliminarni nalog suda da se Akosta, što je pre moguće, vrati u Belu kuću da obavlja svoj posao, a traže i presudu koja će da spreči Belu kuću da u budućnosti može da mu oduzme novinarsku akreditaciju.

CNN ističe da ovo što se desilo njihovom reporteru može da se desi bilo kome, a Asocijacija izveštača iz Bele kuće podržala je ovaj potez.

Ako ostane neosporen, ovakvi postupci Bele kuće imali bi opasan uticaj za svakog novinara koji pokriva naše izabrane zvaničnike, naveo je CNN.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend