22. jul 2019.

CPJ dodjelio nagrade za slobodu medija

Odbor za zaštitu novinara sa sjedištem u Nju Jorku ovogodišnje Međunarodne nagrade za slobodu medija dodijelio je novinarima iz Brazila, Pakistana, Indije, Nikaragve i Tanzanije.

Kako se u obrazloženju nagrada navodi Odbor izražava poštovanje prema novinarima koji pišu unatoč tome što žive u vremenu kada su slobode medija ugrožene širom svijeta.

Novinari su suočeni sa uznemiravanjem na internetu, pravnim i fizičkim prijetnjama te hapšenjima u potrazi za vijestima. Među nagrađenima je novinarka i kolumnistica Patrícia Campos Mello iz brazilskog dnevnog lista “Folha de S. Paulo”. Ona je tijekom predizborne kampanje 2018. godine u Brazilu bila napadnuta na internetu zbog izvještavanja o pristalicama tadašnjeg predsjedničkog kandidata Jaira Bolsonare.

CPJ je dodijelio nagradu za slobodu medija “Gwen Ifill” uredniku pakistanskog lista “Dawn” Zaffaru Abbasu. Nezavisna novinarka iz Indije Neha Dixit koja se bavi istraživačkim novinarstvom u području zaštite ljudskih prava isto je dobila ovu nagradu. Ona se suočila s pravnim i fizičkim prijetnjama, kao i uznemiravanjem na internetu, nakon što je izvijestila o navodnim zloupotrebama desničarskih nacionalističkih grupa i policije.

Lucía Pineda Ubau, direktorica vijesti i Miguel Mora, osnivač i urednik, nikaragvanske televizije “100% Noticias” također su dobili ovu nagradu. Oni su uhapšeni krajem prošle godine nakon što su pratili i izvještavali o političkim nemirima u toj zemlji. U zatvoru su proveli šest mjeseci u potpunoj izolaciji.

Suosnivač Jamii foruma, online prostora za rasprave i izvor vijesti, u Tanzaniji Maxence Melo Mubyazi isto je među dobitnicima ovog vrijednog priznanja za novinare. Njega se tužilo po restriktivnom Zakonu o sajber kriminalu u toj zemlji, a 2017. godine pojavio se na sudu rekordnih 81 put.

Kako je na kraju kazao izvršni direktor CPJ-a Joel Simon dobitnici nagrada predstavljaju najbolje od novinarstva.

– Radi se o ljudima koji su riskirali svoje živote i slobodu kako bi donijeli vijest, a dodjelom ovakvih priznanja slavi se njihova hrabrost.  Vrlo je tužna činjenica da širom svijeta nezavisno novinarstvo ugrožavaju populistički autoriteti koji preziru i omalovažavaju rad nezavisnih medija, istaknuo je Simon.

Izvor: hnd.hr, cpj.org

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend