04. nov 2022.

CPJ uputio poziv Iranu da oslobodi pritvorene novinare

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) je ponovio svoj poziv Iranu da pusti sve novinare koji su u zatvoru u toj zemlji tokom antivladinih protesta. Komitet je pozvao i SB UN-a da Iran pozove na odgovornost implementacijom istražnih mehanizama za dokumentovanje navodnih kršenja ljudskih prava koje čini iranska vlada, piše NUNS.

U Iranu je uhapšen najmanje 51 novinar od početka protesta u zemlji nakon smrti Mahse Amini, ukazuje Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) u utorak je ponovio svoj poziv Iranu da pusti sve novinare koji su u zatvoru u toj zemlji, od kojih je najmanje 37 pritvorenou proteklih šest nedelja tokom antivladinih protesta. Komitet je pozvao i Savet bezbednosti (SB) UN-a da Iran pozove na odgovornost implementacijom istražnih mehanizama za dokumentovanje navodnih kršenja ljudskih prava koje čini iranska vlada.

Prema navodima CPJ-a, u Iranu je uhapšen najmanje 51 novinar od početka protesta koji su počeli sredinom septembra nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini. Ona je preminula nakon što ju je uhapsila policija za moral zbog navodnog kršenja zakona o odevanju u toj zemlji. Od 51 novinara, na slobodu je uz kauciju pušteno njih 14, navodi CPJ.

„Iranske vlasti treba odmah i bezuslovno da oslobode sve pritvorene novinare”, izjavila je predsednica CPJ, Jodie Ginsberg.

CPJ podseća i da su iranske vlasti 28. oktobra objavile saopštenje u kojem se navodi da su dve novinarke, Niloofar Hamedi i Elahe Mohammadi, koje su otkrile priču o smrti Amini, optužene da su špijunirale za Obaveštajnu agenciju Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i da su one “primarni izvori vesti za strane medije”.

Udruženje novinara Irana komentarisalo je optužbe protiv dve novinarke, te su u saopštenju od 29. oktobra naveli da je ono što su “iranske vlasti nazvale dokazom za svoje optužbe tačna definicija profesionalne dužnosti novinara”.

Hamedi i Mohammadi suočene su sa smrtnom kaznom ako budu zvanično optužene i osuđene za špijunažu, dodaje CPJ ističući da su novinarke bile u ozloglašenom iranskom zatvoru Evin od kraja septembra.


Izvor: NUNS

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend