04. nov 2022.

RFE/RL osporava odluku kirgistanske vlade da blokira web stranice

RFE/RL je u četvrtak 3. novembra podnio administrativnu tužbu Ministarstvu kulture, informisanja, sporta i omladinske politike Kirgistana.

Žalba je odgovor na odluku Ministarstva da blokira web stranice Kirgistanske službe na dva mjeseca nakon što je emiter odbio da ukloni video prilog o sukobima na granici sa Tadžikistanom.

U administrativnoj tužbi, RFE/RL je naveo da su radnje Ministarstva nevažeće i da ne ispunjavaju najosnovnije uslove kirgistanskog zakona. Kao rezultat toga, kirgistanske vlasti koriste upitna pravna sredstva za obračun sa slobodnim medijima u zemlji.

„RFE/RL će iskoristiti naša zakonska prava u najvećoj mjeri zakona kako bi održali slobodu medija u Kirgistanu“, rekao je predsjednik i izvršni direktor RFE/RL Jamie Fly. „Radio Azattyk je, i ostaće, glas nezavisnih i pouzdanih vijesti u zemlji.“

Od prošlonedeljnih akcija, kirgistanski zvaničnici su preduzeli dodatne kaznene mjere protiv Kirgistanske službe RFE/RL.

Vlasti Kirgizije suspendovale su bankovni račun Službe na očigledno izgovornim osnovama. Nacionalna televizijska i radijska korporacija prekinula je emitovanje radio emisija 23. oktobra, navodeći „tehnički kvar satelitskog prijemnika.“

Ovi događaji uslijedili su nakon nedavnog protesta ispred Biroa RFE/RL u Biškeku koji je pozvao vlasti da zatvore Službu i druge nezavisne lokalne medije. Pored toga, predložen je zakon koji bi dodatno ograničio slobodu medija.

Kirgistanski servis RFE/RL, lokalno poznat kao Radio Azattyk, je nagrađivani, multimedijalni izvor nezavisnih vijesti u Kirgistanu, koji izvještava na kirgistanskom i ruskom jeziku.

Kao medijski lider u Kirgistanu već decenijama, Servis je bio pionir uživo TV vijesti, izvještavanja sa terena i dinamičnih programa fokusiranih na žene i mlade u sve konkurentnijem medijskom okruženju.

Servis je poznata po svom detaljnom istraživačkom izvještavanju o korupciji u javnosti, pitanjima životne sredine i rodno zasnovanom nasilju. U 2021. godini, ostvareno je 22 miliona kombinovanih posjeta web stranicama, preko 112 miliona pregleda videa na YouTubeu i još milione na drugim platformama društvenih medija.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend