21. feb 2024.

Danas nastavak suđenja povodom žalbe Asanža na odluku o izručenju SAD

Viši sud u Londonu završio je juče prvi dan saslušanja povodom žalbe osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža na odluku o izručenju Sjedinjenim Američkim Državama, a nastavak suđenja zakazan je za danas, kada će se sudu obratiti američki advokati.

Foto: New media days (cc)

Sudu su se u utorak prvi obratili Asanžovi advokati koji su rekli da je reč o politički motivisanom slučaju, dodavši da su njihovom klijentu prekršena ljudska prava, prenosi Bi-Bi-Si.

Oni su istakli da imaju dokaze o zaveri američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) da ubije Asanža tokom predsedničkog mandata Donalda Trampa.

Advokat Ed Ficdžerald KC rekao je da se ne može verovati u američka uveravanja o poštenom tretmanu, dodavši da bi njegov klijent mogao da bude osuđen na „krajnje nepravedan i nesrazmeran način ukoliko bude izručen“.

Tokom saslušanja, ispred zgrade suda u Londonu održan je protest novinara i Asanžovih pristalica.

Nastavak suđenja zakazan je za danas, kada će se sudu obratiti američki advokati.

SAD traže izručenje Asanža zbog odavanja tajnih vojnih dosijea 2010. i 2011. godine, a Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva odlučio je da Asanž bude izručen, odbacujući tvrdnje da bi zbog lošeg mentalnog zdravlja mogao da izvrši samoubistvo u američkom zatvoru.

Asanžov portal „Vikiliks“ proslavio se 2010. godine kada je objavio video-snimak američke vojske kako u napadu helikopterima „Apač“ u Bagdadu 2007. godine ginu desetine ljudi, među kojima i dva novinara Rojtersa.

Nakon toga objavljene su hiljade tajnih poverljivih dokumenata i diplomatskih izveštaja u kojima SAD kritikuju svetske vođe, od ruskog predsednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice.

Asanž se u SAD tereti za špijunažu po 17 tačaka, a ako bude osuđen mogao bi da dobije i do 175 godina zatvora.

Američki uzbunjivač Edvard Snouden poručio je „svakom političaru i novinaru“ da ne mogu da spasu ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, koji je preminuo 16. februara, ali da mogu da spasu osnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža kojem preti moguće izručivanje Sjedinjenim Američkim Državama.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend