21. feb 2024.

Snouden: Ne možete da spasite Navaljnog, ali Asanža još možete

Američki uzbunjivač Edvard Snouden poručio je "svakom političaru i novinaru" da ne mogu da spasu ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, ali da mogu da spasu Džulijana Asanža.

„Svakom političkom lideru i novinaru koji drži i piše govore: Ne možete spasiti Navaljnog. Još možete da spasite Asanža. Ako sada ćutite, kada zapravo možete da utičete na ishod, nikada se i niste zalagali za principe – samo ste se nadali aplauzu“, napisao je Snouden na društvenoj mreži X.

On je dodao da je „žrtva Asanžovog ‘zločina’ (novinarstva) država, a ne osoba“.

„To je definicija političkog prestupa, što sporazum o ekstradiciji između SAD i Velike Britanije izričito zabranjuje“, naveo je Snouden, koji se nalazi u Rusiji od 2013. godine gde je dobio azil i državljanstvo nakon što je objavio niz tajnih dokumenata o američkim i britanskim programima nadzora.

U višem sudu u Londonu juče je završen prvi dan saslušanja povodom žalbe Asanža na odluku o izručenju SAD.

Advokati osnivača „Vikiliksa“ poručili su da je reč o politički motivisanom slučaju i da su njihovom klijentu prekršena ljudska prava.

Nastavak suđenja zakazan je za danas, kada će se sudu obratiti američki advokati.

SAD traže izručenje Asanža zbog odavanja tajnih vojnih dosijea 2010. i 2011. godine, a Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva odlučio je da Asanž bude izručen, odbacujući tvrdnje da bi zbog lošeg mentalnog zdravlja mogao da izvrši samoubistvo u američkom zatvoru.

Asanžov portal „Vikiliks“ proslavio se 2010. godine kada je objavio video-snimak američke vojske kako u napadu helikopterima „Apač“ u Bagdadu 2007. godine ginu desetine ljudi, među kojima i dva novinara Rojtersa.
Nakon toga objavljene su hiljade tajnih poverljivih dokumenata i diplomatskih izveštaja u kojima SAD kritikuju svetske vođe, od ruskog predsednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice.

Asanž se u SAD tereti za špijunažu po 17 tačaka, a ako bude osuđen mogao bi da dobije i do 175 godina zatvora.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend