21. maj 2024.

Džulijan Asanž ima pravo da se žali na odluku o izručenju Americi, saopštio sud u Londonu

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž može da uloži novu žalbu na izručenje Sjedinjenim Državama, odlučio je Viši sud u Londonu.

Dobio je dozvolu da uloži žalbu na nalog da bude poslat u SAD da mu se sudi zbog odavanja vojnih tajni, za koje tužioci kažu da je ugrozilo živote.

Ova odluka znači da će Asanž moći da ospori američka uveravanja o tome kako će se voditi njegovo buduće suđenje i da li će njegovo pravo na slobodu govora biti povređeno.

Dvoje sudija Višeg suda rekla su da su mu dali dozvolu da uloži žalbu kako bi se saslušao njegov argument da bi mogao da bude diskriminisan na osnovu toga što je Asanž rođen u Australiji i strani je državljanin.

Stotine demonstranata okupilo se ispred suda uoči ključne presude posle 13 godina pravnih bitaka, a od dvoje sudija je zatraženo da se izjasne da li su zadovoljni uveravanjima SAD da Asanž (52) može da se osloni na pravo na Prvi amandman ako mu se sudi za špijunažu u Sjedinjenim Državama.

Vest je ispred suda dočekana erupcijom oduševljenja okupljenih koji su navijali i pevali. Asanžov pravni tim rekao je da bi, ako izgubi, mogao da bude u avionu za Ameriku u roku od 24 sata.

Njegov advokat Edvard Ficdžerald rekao je sudijama da ne bi trebalo da prihvate uveravanja američkih tužilaca da Asanž, rođen u Australiji, može da traži da se osloni na prava i zaštitu koja postoje u okviru Prvog amandmana, jer američki sud neće biti obavezan ovim.

„Mi kažemo da je ovo očigledno neadekvatna garancija“, rekao je on sudu.

Ficdžerald je prihvatio odvojeno uveravanje da se Asanž neće suočiti sa smrtnom kaznom, rekavši da su SAD dale „nedvosmisleno obećanje da neće optužiti ni za jedan prekršaj za koji može da bude propisana smrtna kazna“.

SAD su saopštile da je njihovo uveravanje o prvom amandmanu bilo dovoljno. Džejms Luis, predstavnik američkih vlasti, rekao je da je jasno stavio do znanja da Asanž neće biti diskriminisan zbog svoje nacionalnosti ni na jednom suđenju ili pretresu u SAD.

Asanžov pravni tim je bio poletan, srećan i zadovoljan što je doneta ovakva odluka. Ficdžerald je rekao da bi mogli da prođu meseci pre nego što se sasluša žalba.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend