20. feb 2024.

Džulijan Asanž: Osnivač Vikiliksa neće preživeti ako ga izruče Americi, kaže njegova supruga

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž neće preživeti ako ga Velika Britanija izruči Americi, upozorava njegova supruga Stela.

Viši sud u Londonu počeće u utorak, 20. februara poslednju žalbu na koju Asanž ima pravo, a njegova žena kaže da je on fizički i mentalno veoma slab.

„Ovo bi vrlo verovatno moglo da bude poslednje saslušanje za Džulijana“, rekla je ona za BBC Radio 4.

Za Asanžom je u Americi raspisana poternice zbog optužbi za špijunažu i najveća zaprećena kazna za to delo je 175 godina zatvora.

Slučaj protiv njega je pokrenut zbog objavljivanja hiljada poverljivih dokumenata 2010. i 2011. godine, a američke vlasti smatraju da je prekršio zakon i ugrozio živote drugih.

Asanž smatra da su optužbe politički motivisane.

Ako mu žalba ne bude usvojena u utorak u Londonu, „neće imati pravo dalje žalbe na ovoj instanci“, kaže Stela Asanž za BBC.

Ona je ipak spomenula mogućnost žalbe Evropskom sudu za ljudska prava u nameri da mu bude izdat hitan sudski nalog.

Ukazala je da će Asanž to zakonsko pravo moći da iskoristi „u 24 sata“, što pokazuje iskustvo prethodnih slučajeva izručenja.

Asanžu je usled stresa zbog suđenja „vrlo teško“, jer zna da „sve može da se dogodi tokom ove nedelje“.

„Ishod ovog slučaja suštinski će odrediti da li će živeti ili umreti“, smatra ona.

Stela Asanž kaže da se zdravlje njenog supruga pogoršalo usled „ekstremno stresnog perioda“ kroz koji prolazi

Asanž, državljanin Australije, u londonskom zatvoru Belmarš je od 2019. godine, dok sudski spor o izručenju Americi još traje.

Viši sud je 2021. odredio da Asanž bude izručen i nije uvažio argumente o narušenom mentalnom zdravlju Australijanca, za koje je odbrana tvrdila da dovode do rizika od samoubistva u američkom zatvoru.

Vrhovni sud je podržao tu presudu 2022. godine, a tadašnja britanska sekretarka za unutrašnje poslove Priti Patel potvrdila je nalog za izručenje.

Australijski parlament je prošle nedelje usvojio dokument kojim se Velika Britanija i Amerika pozivaju da oslobode Asanža.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend