20. feb 2024.

Slavko Ćuruvija fondaciji Godišnja nagrada NDNV-a

Godišnja nagrada Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) dodeljena je Slavko Ćuruvija fondaciji, Nagrada za istraživačko i za analitičko novinarstvo Sanji Ignjatović Eker i Petru Klaiću, Nagrada za najboljeg novinara/najbolju novinarku koja izveštava na jezicima manjinskih nacionalnih zajednica Lei Apro, a dobitnik Regionalne nagrade „Mirko Đorđević“ je novinski pisac Teofil Pančić.

„Komisija za dodelu nagrada NDNV-a ocenila je da je Slavko Ćuruvija fondacija simbol borbe za opstanak novinarske profesije, koja nije izložena samo cenzuri, pristiscima, pretnjama…, već i otvorenom državnom progonu”, saopštilo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV).

„’Da su državni moćnici spremni na sve kako bi ućutkali istinu potvrđuje i nedavna sramna presuda kojom je novinar Slavko Ćuruvija ubijen po drugi put. Ta presuda nije opasna samo za novinarke i novinare, ona je zapravo upozerenje svim građanima koji se usude da misle i da kritikuju. Zato je delovanje Slavko Ćuruvija fondacije izuzetno važno za celo društvo’, navodi se u obrazloženju nagrade..

Urednica i novinarka Redakcije programa na mađarskom jeziku Drugog programa Radio- televizije Vojvodine Lea Apro dobitnica je Godišnje nagrade za najboljeg novinara/najbolju novinarku koji/a izveštava na jezicima nacionalnih zajednica u Vojvodini.

‘Posvećena je novinarstvu, objavljivanju vesti i izveštaja i sagledavanju pojava iz svih uglova u svim i svakakvim okolnostima. I uvek uspeva da pronađe načine da novinarski posao radi primereno standardnim etičkim i profesionalnim kriterijumima’, navela je Komisija.

Sanja Ignjatović Eker, novinarka i dopisnica TV Nova S, dobitnica je nagrade NDNV-a za istraživačko novinasrtvo jer se tokom poslednjih godinu dana posebno istakla po profesionalnom izveštavanju iz Vojvodine.

‘Sanja Ignjatović Eker pokazala nam je da novinarska upornost može da pokrene čak i ovdašnje ’atrofirane’ institucije’, ističe se u obrazloženju.

Petar Klaić, novinar i autor emisija O radija, dobitnik je nagrade NDNV za analitičko novinarstvo jer kroz različite medijske formate sa važnim temama za društvo pronalazi put do mlađe publike.

‘Petar Klaić tabloidni i senzacionalistički pristup prezire i u svom radu se striktno drži novinarskog kodeksa i najviših etičkih standarda profesije’, ocenili su članovi Komisije.

Laureat ovogodišnje Regionalne nagrade ‘Mirko Đorđević’ Teofil Pančić je jugoslovenski pisac, novinar, kolumnista i kritičar prepoznat i priznat od Vardara pa do Triglava zbog svojih stavova o sistemu vrednosti, pogubnim velikodržavnim projektima, ratovima, zločincima, Vojvodini, represiji, političkim pajacima, lažnoj eliti, dezorijentisanom društvu, stidu i bestiđu…

‘Teofil Pančić jedinstven je i po tome što ume da primećuje štošta što većini promiče, ili se čini nebitnim, ali i da prepozna znakove opasnosti još dok su većini sasvim nevidljivi. I da neverovatnom igrom (novih) reči rasvetli ko ih to nije uspeo prikriti i u šta bi se mogli izroditi’, navodi se u obrazloženju nagrade.

O nagradama je na osnovu prispelih predloga odlučivala komisija koju su činili Ana Hegediš, Dinko Gruhonjić i Branka Dragović Savić”, piše u saopštenju NDNV.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend