27. okt 2017.

Edi Rama vređao novinare, osude stižu iz Evrope

Evropska federacija novinara (EFJ) osudila je uvrede i verbalne napade koje je premijer Albanije Edi Rama u živom televizijskom prenosu iz parlamenta uputio albanskim medijima, saopštila je ta organizacija.

Rama je posle sednice parlamenta na kojoj je ukinut imunitet bivšem ministru unutrašnjih poslova Sajmiru Tahiriju zbog sumnje u šverc droge, uputio oštre reči novinarima koji su mu postavljali pitanja.

„Sram da vas bude, svih vas i onih poput vas koji još nisu shvatili o čemu je reč… i još nastavljate da uznemiravate ljude besmislenim pitanjima. Vaša pitanja proističu iz neznanja, takve ste neznalice i jadni „, rekao je Rama novinarima i dodao da ga oni stavljaju u „idiotsku poziciju sa takvim pitanjima“.

Albanski premijer je, kako je dodala organizacija, rekao da novinari „šire glasine“.

„Kako možete da nešto razumete kada ne čitate. Vaše je pravo da se ponašate kao budale“, rekao je Rama novinarima, navela je organizacija koja, međutim, nije precizirala koja su pitanja bila postavljena albanskom premijeru.

Albanski parlament ukinuo je imunitet Tahiriju zbog istrage o njegovoj umešanosti u organizovanu trgovinu drogom. Poslanici su izglasali da se tužilaštvu dozvoli da ispita Tahirija i pretrese njegovu kuću, ali ne i da ga uhapsi.

EFJ je podsetila da svaki novinar ima pravo da postavlja pitanja koje „možda neki političar ne voli, ali da to nije razlog za zastrašivanje i napad na istraživački rad novinara“. Ta organizacija je dodala da takvo ponašanje prema albanskim novinarima mora da prestane.

Osudu su uputili i Udruženje profesionalnih novinara Albanije, Asocijacija elektronskih medija Albanije i Savez albanskih novinara.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend