19. sep 2022.

EFJ naglašava potrebu za poboljšanjima Evropskog zakona o slobodi medija

EFJ pozdravlja inicijativu Evropske komisije za jačanje slobodnog i pluralističkog medijskog sistema.

Evropska federacija novinara (EFJ) pridružila se brojnim organizacijama za zaštitu slobode medija i novinara te organizacijama za zaštitu ljudskih prava, te pozdravila inicijativu Evropske komisije za jačanje slobodnog i pluralističkog medijskog sistema i predanosti zaštiti novinara i uređivačke nezavisnosti unutar Evropske unije (EU), što se želi postići novim Evropskim zakonom o slobodi medija (EMFA). EFJ i organizacije potpisnice naglašavaju, međutim, potrebu za poboljšanjima tog akta.

Riječ je o vrijednostima koje su direktno povezane s temeljnim pravima, kao što su sloboda izražavanja, pravo na pristup informacijama, formiranje mišljenja i donošenje informiranih izbora na izborima, kao što stoji u Povelji o temeljnim pravima.

Pitanja koja se odnose na medije tradicionalno su bila u nadležnosti država članica, ali je prijetnja slobodi medija tolika da je nužna akcija na razini cijele Europske unije kako bi se zaštitile europske demokratske vrijednosti.

Stoga EFJ podržava Evropski zakon o slobodi medija (EMFA), „koji donosi značajne novosti u našim nastojanjima da zaštitimo slobodu medija u Evropi“. EMFA je identificirala mnoga ključna pitanja u kojima EU i države članice moraju hitno djelovati kako bi zaštitile medijske slobode. Sama ova izjava o namjeri je vrlo dobrodošla.

„Međutim ako EMFA želi postati djelotvorna u borbi za jamstvo medijskog pluralizma, zaštitu prava novinara i osiguranje uredničke neovisnosti o uticaju stečenih komercijalnih i političkih interesa, trebala bi ojačati napore za povećanje transparentnosti vlasništva nad medijima s jasnim pravilima umjesto blagih zakonskih preporuka; uvesti pravila koja regulišu sve finansijske odnose između države i medija i ukloniti ograničenje transparentnosti državnog oglašavanja za više od milion stanovnika; garantovati nezavisnost nacionalnih regulatora kao i nezavisnost Evropskog odbora za medijske usluge; te treba proširiti mjere protiv nadzora novinara i osigurati opštu garanciju za zaštitu izvora“, navodi EFJ.

Dolje potpisane organizacije raduju se nastavku saradnje s institucijama Evropske unije kako bi osigurale da tekst Evropskog zakona o slobodi medija bude što robusniji i učinkovitiji te da pomaže u stvaranju temelja za generacije novinara koje dolaze.

Potpisnici:

Association of European Journalists (AEJ)

Civil Liberties Union for Europe (Liberties)

Coalition for Creativity (C4C)

Committee to Protect Journalists (CPJ)

European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)

European Federation of Journalists (EFJ)

Free Press Unlimited (FPU)

Global Forum for Media Development (GFMD)

Index on Censorship

International Press Institute (IPI)

Media Diversity Institute, Belgium (MDI)

OBC Transeuropa (OBCT)

Ossigeno.info

Reporters WIthout Borders (RSF)

Society of Journalists, Warsaw

South East Europe Media Organisation (SEEMO)

The Daphne Caruana Galizia Foundation

Transparency International EU

World Association Community Radio Broadcasters (AMARC Europe)

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend