07. feb 2021.

Egipat oslobodio novinara Al Džazire uhapšenog 2016. godine

Egipatske vlasti oslobodile su danas novinara Al Džazire posle više od četiri godine provedene u pritvoru, rekao je njegov porodični advokat.

Mahmud Husein napustio je policijsku stanicu danas popodne, nekoliko dana posle odluke suda da ga pusti na uslovnu slobodu dok traje istraga o optužbi za objavljivanje lažnih vesti i pripadnost zabranjenoj grupi, rekao je advokat Gamal Eid.

On je naveo da će se Husein morati dva puta nedeljno da se javlja obližnjoj policijskoj stanici.

Novinarova ćerka el-Zahraa Husein potvrdila je vest o oslobadjanju na Fejsbuku rekavši da je njen otac stigao kući.

Egipatski novinar Husein, koji radi za satelitsku mrežu sa sedištem u Kataru, uhapšen je na aerodromu u Kairu u decembru 2016. godine, po povratku sa odmora koji je proveo sa porodicom u Dohi, saopštila je ta mreža.

Od svrgavanja predsednika Muslimanskog bratstva Mohameda Morsija 2013. godine, egipatske vlasti i provladini mediji tretiraju Al Džaziru kao državnog neprijatelja Egipta zbog simpatija prema islamistima, posebno prema zabranjenoj grupi Muslimanska braća.

Oslobađanje Huseina dolazi mesec dana nakon što su Egipat, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein okončali spor sa Katarom, koji je započeo 2017. godine, kada su prekinuti diplomatski odnosi i ekonomske veze.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend