08. feb 2021.

Mahmud Husein: Konačno slobodan

Mahmud Husein, novinar Al Džazire, pušten je prošlog vikenda iz egipatskog zatvora u kome je proveo više od četiri godine, bez optužnice i bez suđenja.

Husein je uhapšen decembra 2016. godine dok je sa porodicom bio na odmoru u rodnom Egiptu. On je optuživan za „podsticanje protiv državnih institucija i emitovanje lažnih vesti s ciljem širenja haosa“, što su navodi koje su pobijali i on i Al Džazira.

Egipat i najpoznatija arapska TV mreža Al Džazira, čije je sedište u Kataru, u lošim su odnosima od državnog udara kojim je na vlast došao general Abdel Fatah al Sisi.

Višegodišnja blokada koju su Kataru uvele Saudijska Arabija i njeni saveznici, među kojima je i Egipat, dodatno je pogoršao odnose zvaničnog Kaira i Dohe.

Zvanični Kairo državu Katar i Al Džaziru optužuje da šire laži, vode antiegipatsku propagandu i da podržavaju bivšu vlast Muslimanske braće. Al Džazira je uvek odgovarala da samo rade svoj posao i izveštavaju.

Poslednjih meseci blokada Katara je ukinuta, te je došlo do približavanja Kaira i Dohe. U tom kontekstu može se tumačiti i puštanje na slobodu Huseina.

Mostefa Suag, generalni direktor Al Džazire, Huseinovo oslobađanje nazvao je „momentom istine i inspirišućom prekretnicom prema medijskim slobodama“, prenosi balkanska redakcija ove TV.

Nakon Huseinovog hapšenja, Al Džazira je pokrenula međunarodnu akciju „Novinarstvo nije zločin – Sloboda Mahmudu Huseinu“, kojoj su se pridružili novinari, mediji, organizacije za zaštitu ljudskih prava širom sveta.

Na dan oslobađanja svog novinara, Al Džazira je pozvala na slobodu za sve novinare koji su nepravedno zatvoreni širom sveta.

„Želimo odati počast svim međunarodnim organizacijama za ljudska prava, medijskim institucijama, novinarima za njihovu stalnu podršku i osudu arbitrarnog zatvaranja Mahmuda Huseina“, navodi se u saopštenju i zaključuje: „Novinarstvo nije zločin.“

Husein je rođen 1966. u selu u oblasti Gize. Studirao je na Kairskom univerzitetu i diplomirao u dve oblasti – političkih nauka i prava.

Novinarsku karijeru je počeo kao politički urednik, a zatim kao voditelj radio-stanice „Glas Arapa“ u Kairu.

Pridružio se državnoj televiziji Nil 1997. godine kao dopisnik za politička pitanja i zatim unapređen u šefa dopisništva kanala.

Husein je radio sa nekoliko arapskih novinskih kanala i postao šef kairskog biroa TV Sudan. Predavao je produkciju i montažu vesti na Institutu za radio i televiziju u Kairu.

Pridružio se Al Džaziri 2010. godine kao dopisnik iz Kaira, nakon što je radio kao slobodnjak.

Kada su egipatske vlasti zatvorile kancelariju Al Džazire u Kairu 2013. godine, preselio se u sedište ove TV mreže u Dohi, da bi radio kao producent vesti.

Prva tri meseca zatočeništva proveo je u samici.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend