19. okt 2020.

Europski parlament pokreće nagradu Daphne Caruana Galizia za novinarstvo na godišnjicu ubojstva novinarke

U spomen na treću godišnjicu ubojstva malteške istraživačke novinarke DAPHNE CARUANA GALIZIA, Europski Parlament pokreće nagradu kojom će odavati priznanje novinarstvu koje odražava načela i vrijednosti Europske unije. 

Foto: David Iliff (CC BY-SA 3.0)

Pokretanje nagrade obilježit će se u petak 16. listopada od 12.30 do 13 sati na Facebook stranici EP-a obraćanjem potpredsjednice Europskog parlamenta Heidi Hautala (Zeleni, Finska) i zastupnika Davida Case (EPP, Malta). Pridružit će im se sin ubijene novinarke, Andrew Caruana Galizia uključenjem s Malte, priopćili su iz Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Kako se navodi u priopćenju svrha ove godišnje nagrade je odati priznanje za izvrsnost u novinarstvu koje odražava načela i vrijednosti Unije, ugrađene u Povelji EU-a o temeljnim pravima.

-Europski parlament smatra da je zaštita slobode medija u cijelom svijetu, osobito istraživačkih novinara dok izvršavaju svoje dužnosti, od vitalne važnosti za demokratska društva. Iako nagradu pokreće i podupire Europski parlament, njome će upravljati neovisni medijski partner sa sjedištem u EU-u kako bi se zaštitila neovisnost nagrade te rad medija, navodi se u priopćenju te dodaje da će Europski parlament uskoro započeti postupak odabira neovisne organizacije koja će utvrditi detaljne kriterije za dodjelu nagrade i odlučiti o članovima žirija. Natječaj za odabir organizacije bit će raspisan do kraja 2020. godine.

Poziv na prijave kandidata za nagradu bit će objavljen oko 3. svibnja 2021. godine – Svjetskog dana slobode medija. Svečana dodjela nagrade održavat će se svake godine oko godišnjice smrti novinarke.

Daphne Caruana Galizia bila je malteška antikorupcijska novinarka i blogerica koja je ubijena u napadu autobombom 16. listopada 2017. godine. Kao istraživačka novinarka izvještavala je o koruptivnim radnjama vlade, optužbama za pranje novca i organizirani kriminal.

Izvor: Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend