23. mar 2021.

Francuske sportske novinarke protiv seksizma i diskriminacije u poslu

Više od 150 sportskih novinarki u Francuskoj osudilo je seksizam i diskriminaciju sa kojima se, kako su navele, svakodnevno suočavaju od kolega i ljudi koji postavljaju komentare na društvenim mrežama.

„Vreme je da se mi, sportske novinarke, ujedinimo i izvršimo pritisak na industriju. Želimo da budemo u prvom planu. U 2021. godini sport koji vode muškarci za muškarce o muškarcima se više ne može tolerisati. Tretiranje žena inferiornim u sportskim redakcijama više nije podnošljivo”, navodi se u apelu objavljenom u listu Mond.

U apelu se ukazuje da su se u Francuskoj prošle godine u samo 13 odsto radijskih i televizijskih sportskih prenosa čule novinarke. Oko polovine francuskih novinara su žene, a čine 10 odsto od 3.000 sportskih novinara u zemlji.

U dokumentarnom filmu koji je u nedelju uveče emitovan na francuskom Kanalu plus, nekoliko sportskih novinarki razgovaralo je o seksističkim izjavama i uznemiravanju sa kojima su se susretali na poslu i putem društvenih mreža.

Rediteljka dokumentarca, sportska novinarka Mari Portolano, rekla je da je film trebalo da osudi „način razmišljanja”, nakon pokreta #MeToo i drugih feminističkih pokreta.

Zajedno sa izveštajima o seksualnom uznemiravanju i seksitičkim uvredama, u filmu su naglašene besmislene uloge koje su pojedine žene dobijale u televizijskim sportskim emisijama, gde je od njih uglavnom traženo da dobro izgledaju.

Francuski mediji preneli su da je deo filma koji se odnosi na poznatog sportskog komentatora Pjera Menesa, koji radi za Kanal plus, izbačen iz filma pre emitovanja, na zahtev te televizije.

U videu koji je 2011. godine podeljen na društvenim mrežama vidi se kao je Menes tokom televizijske emisije zgrabio novinarku i poljubio je u usta bez njenog pristanka.

Portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske danas je na Tviteru navela da je poljubac bez dozvole „seksualni napad kažnjiv zakonom” do pet godina zatvora i novčano 75.000 evra.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend