22. jan 2020.

Gardijan: Saudijski princ hakovao telefon Džefa Bezosa pre ubistva Kašogija

Britanski mediji tvrde da je saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman pet meseci pre ubistva novinara Džamala Kašogija hakovao mobilni telefon vlasnika lista Vašington post za kojeg je radio i ubijeni Kašogi.

Pozivajući se na svedočenje eksperata koji su istraživali tu temu, list Gardijan piše da je Bin Salman posredstvom poslate videoporuke hakovao privatni mobilni telefon Džefa Bezosa, vlasnika lista Vašington post i portala za trgovinu „Amazon“.

Stručnjaci tvrde da je velika verovatnoća da je videoporuka koju je Bin Salman poslao Bezosu putem WhatsAppa sadržavala štetne kodove.

U tekstu se dalje navodi da je reč o videoporuci koju je Bezos primio 1. maja 2018. godine i da je nakon toga s njegovog telefona skinut veći deo sadržaja.

Gardijan dalje navodi kako je pet meseci nakon hakovanja Bezosovog telefona ubijen novinar Kašogi, a devet meseci nakon toga je list „National Enquirer“ počeo da objavljuje vesti o detaljima iz Bezosovog privatnog života. Isti izvor tvrdi da je princ Bin Salman blizak sa vlasnikom lista „National Enquirer“ Davidom Pekerom.

Stručnjaci koji su govorili za Gardijan dalje tvrde da je princ Bin Salman takvim napadima na Bezosa najverovatnije pokušao da spreči kritike koje na njegov račun objavljuje Vašington post i da će to izazvati velike turbulencije od Vol strita do Silikonske doline.

Novinar Posta Džamal Kašogi ubijen je 2. oktobra 2018. godine u kompleksu saudijskog konzulata u Istanbulu u koji je tog dana otišao na zakazani sastanak radi izdavanja potrebnih ličnih dokumenata za venčanje.

Nakon višednevnog negiranja, vlasti Saudijske Arabije su priznale da je Kašogi ubije, a naknadno je sud u Saudijskoj Arabiji izrekao smrtne kazne petorici opruženih. Još trojica optuženih dobili su zatvorske kazne ukupnog trajanja od 24 godine. Bliski saradnici princa Bin Salmana su oslobođeni svih optužbi.

Komesarijat za ljudska prava Ujedinjenih nacija (OHCHR) u izveštaju na 101 stranici tvrdi da je Kašogijevo ubistvo čin koji je Saudijska Arabija izvela s predumišljajem. U izveštaju se navodi da postoje valjani dokazi o neophodnosti spovođenja istrage o umešanosti najviših saudijskih zvaničnika u to ubistvo, uključujući i princa Bin Salmana.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend