21. okt 2020.

Verenica Džamala Kašogija tužila saudijskog princa pred sudom u Americi

Hatidže Čengiz, verenica novinara Džamala Kašogija, pokrenula je postupak pred američkim okružnim sudom protiv saudijskog prestolonaslednika princa Muhameda bin Salmana i još nekih zvaničnika zbog ubistva novinara.

Čengiz i grupa za zaštitu prava koju je Kašogi osnovao pre svoje smrti pokrenuli su postupak u Vašingtonu protiv bin Salmana i više od dvadeset drugih najviših saudijskih zvaničnika.

„Brutalno mučenje i ubistvo Kašogija šokirali su savest ljudi širom sveta“, navodi se u dokumentu koji su predali.

Jasno su naglasili da je cilj ovog ubistva bilo ućutkivanje Kašogija, koji je bio zagovornik prava u SAD-u.

„Ovo ubistvo počinjeno je naredbom saudijskog prestolonaslednika Muhameda bin Salmana. Optuženi su Kašogijeve postupke u SAD-u videli kao egzistencijalnu pretnju vlastitim interesima“, naveli su.

Od svirepog ubistva novinara u saudijskom konzulatu u Istanbulu prošle su dve godine, a glavni osumnjičeni još nikada nisu odgovarali za počinjeno delo.

Posmrtni ostaci ubijenog novinara nikada nisu pronađeni, a u izveštajima istražitelja se navodi da su u potpunosti uništeni kako bi se zameo svaki trag o tom zločinu.

Aktivisti i grupe za zaštitu ljudskih prava tvrde da je Kašogijevo ubistvo bilo planirano i da je izvedeno po nalogu saudijskog prestolonaslednika princa Muhameda bin Salmana, a zvanični Rijad negira te optužbe.

U septembru je glavni saudijski tužilac saopštio konačne presude za osam optuženih za ubistvo Kašogija.

Petorica optuženih su osuđeni na po 20 godina zatvora, jedan na deset i dvojica na po sedam godina.

Saudijske vlasti nisu otkrile identitete osuđenih, niti ko je koju kaznu dobio, čime su dodatno intenzivirane sumnje i kritike da je celi taj sudski postupak bio u svrhu zataškivanja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend