21. okt 2020.

Onlajn debata: Mediji u Srbiji izgubili sponu sa građanima

Mediji treba da stvaraju sponu sa publikom, građanima, a u Srbiji je to izgubljeno, jer je fokus na vestima sa državnog nivoa, rečeno je u onlajn debati "Od koga zavise nezavisni mediji", uz ocenu da treba razlikovati novinare od PR stručnjaka koji su "ušli" u profesiju.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Norbert Šinković rekao je da, kada se govori o nezavisnim medijima, treba u fokusu imati regionalne i lokalne medije.

„Mediji treba da stvaraju sponu sa publikom i građanima, koju smo mi izgubili. Mnogo smo fokusa stavili na prenošenje informacija i vesti o događajima sa državnog nivoa“, ukazao je Šinković.

Time smo izgubili iz fokusa čoveka, a nezavisni mediji treba da vrate građanina u fokus i priče koje su direktno povezane sa ljudima i njihovim životom, smatra on.

„Ako ne poštujete pravila, kršite konstantno, namerno i sa političkim ili partijskim ciljevima kodeks profesije, vi niste novinar“, upozorio je Šinković.

Bez obzira da li imate nacionalnu frekvenciju i 150 izdanja na deset jezika, vi niste novinar jer ne poštujete fundamentalne stvari profesije, ponovio je on.

„Mi smo prošle godine imali nekoliko slučajeva pred Sudom časti i nekoliko isključenja iz NDNV, jer ne možete biti član ako kršite pravila i statut“, naveo je Šinković.

Novinarka portala Talas.rs Lana Avakumović podsetila je da je portal prošlog leta, kada se zahuktavala priča o učešću ili bojkotu izbora, napravila serijal autorskih tekstova na tu temu.

„Ti tekstovi su bili veoma čitani. Našu ulogu vidim u domenu pokretanja i učešću u analitičkim raspravama o nekim pitanjima za koja smatramo da su važna“, ocenila je ona.

Avakumović je rekla da Talas nije vrednosno neutralan mediji i važno joj je da se portal uključuju u rasprave sa određenog stanovišta.

Novinarka KRIK Jelena Vasić upitala je šta bi bilo da nema istraživačkih medija i novinara, poput priče BIRN, jer se onda ne bi znalo da se manipuliše brojem umrlih od korone.

Te priče nema u mejnstrim medijima, rekla je Vasić u IREX onlajn debati „Od koga zavise nezavisni mediji“, u okviru kampanje „Podrži medije – nezavisni mediji zavise od tebe“.

„Postoje priče koje su istraživački novinari otkrili i došli do velikog broja građana, poput naše priče „Tetka iz Kanade“ povezane sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom, koja je postala evergrin“, ukazala je Vasić.

Mi donesemo proverenu informaciju našim čitaocima, a nije naš problem što država ne radi svoj posao, ukazala je Vasić i dodala da će u nekom trenutku sistem profunkcionisati i onda će neko reći, hajde ove slučajeve da procesuiramo.

Vasić je rekla da je skovan naziv „medijski radnici“ za one koji rade u tabloidima i to je razlika sa novinarima, koji rade profesionalno, koji donose javnosti proverenu, objektivnu informaciju, koju potvrđuje nekoliko izvora.

„Mi besplatno dajemo svoj sadržaj, a onda pozivamo građane da doniraju i finansijski podrže KRIK. Ja sam zadovoljna odzivom, jer kada neko prepozna vašu vrednost, on je spreman da izdvoji 500, 700 dinara mesečno“, rekla je ona.

Sa IREX razvijamo model i poboljšavamo stranicu za donacije, istakla je Vasić, koja dodaje da su troškovi veliki i ponavlja da je sadržaj besplatan.

Direktor Newsmax Adria Slobodan Georgiev naveo je, u snimljenoj izjavi, da pravi novinari, kojih ima 100 u celoj Srbiji, i njihove priče imaju u limitiranom prostoru veliki domet.

„Neke priče imaju neverovatan domet i ne mogu se ignorisati, a nevolja je što nemamo nijedan mediji sa nacionalnom frekvencijom, već su to umesto televizije zauzele PR službe i lažu ljude stalno, podmećući lažno novinarstvo za pravo“, ukazao je Georgiev.

Novinarka RTV Vojvodine Ljubica Gojgić rekla je da se živi u vremenu kada se čini „da je postalo lako biti novinar“ i da joj se čini da su svi dali doprinos urušavanju novinarske profesije i percepcije novinara.

„Vaša publika deklarativno želi kvalitetno novinarstvo, ali na kiosku poseže za tabloidom“, rekla je Gojgić u snimljenoj poruci.

Novinari su sami urušili svoju profesiju onog trenutka kada su među novinare pustli aktiviste, PR stručnjake, kada se pomešalo da li izveštavaš o događaju u interesu javnosti ili slediš agendu koja ti je zadala vlast ili neka druga interesna grupa, predočila je ona.

Gojgić je ukazala da je i siromaštvo urušilo novinarstvo, siromaštvo u džepu i siromaštvo duha.

Dušan Mašić, Business Development Manager, BBC MENA&West Asia, rekao je da medijima nedostaje centar okupljanja, kao što je devedesetih bio B92 ili ANEM.

„Smatram da je neophodna jaka medijska asocijacija koja će se baviti medijskim sadržajem, što nisu NUNS i UNS koji se bave profesijom i statusom novinara“, rekao je Mašić u ranije snimljenoj poruci.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend