17. nov 2022.

Gugl kažnjen sa 391,5 miliona dolara zbog tajnog praćenja korisnika

Internet gigant Gugl pristao je da plati rekordnih 391,5 miliona dolara za rešavanje spora po tužbi koju su zajedno podneli državni tužioci 40 američkih država zbog toga što je kompanija obmanula svoje korisnike u vezi sa prikupljanjem ličnih podataka o lokaciji.

„Gugl je obmanuo svoje korisnike da misle da su isključili praćenje lokacije u podešavanjima naloga, dok je, u stvari, nastavio da prikuplja informacije o njihovoj lokaciji“, rekla je u ponedeljak državni tužilac Oregona Elen Rozenblum. „Gugl je godinama davao prednost profitu u odnosu na privatnost svojih korisnika. Bili su lukavi i varali su“, izjavila je Rozenblum.

Istragu je pokrenuo izveštaj Asošiejted Presa iz 2018. koji je otkrio da Gugl nastavlja da prati lokacije korisnika na Androidu i iOS-u čak i kada su korisnici isključili „Istoriju lokacija” u podešavanjima naloga, čime je narušena kontrola privatnosti. Korisnici su bili obmanuti misleći da onemogućavanje „Istorije lokacija” u podešavanjima onemogućava praćenje lokacije, ali drugo podešavanje naloga nazvano „Aktivnost na vebu i u aplikacijama”, podrazumevano uključeno, omogućilo je kompaniji da prikuplja, skladišti i koristi lične podatke korisnika o lokaciji.

Rozenblum je rekla da su podaci o lokaciji koje je prikupio Gugl kombinovani sa drugim ličnim informacijama i informacijama o ponašanju koje se prikupljaju da bi se detaljnije profilisali korisnici u svrhe ciljanog oglašavanja, dodajući da čak i ograničena količina podataka o lokaciji može otkriti nečiji „identitet i rutine“.

U sklopu sporazuma, od kompanije se zahteva da uvede kontrole naloga koje su jednostavnije za korisnika i ograniči korišćenje i skladištenje nekih vrsta podataka o lokaciji.

Gugl će takođe morati da bude transparentan u vezi sa svojim praksama praćenja i prikupljanja podataka o lokaciji, a moraće da pokaže i dodatne informacije kada se podešavanja naloga u vezi sa lokacijom preklope i prikaže detaljne informacije o tome koje podatke prikuplja i kako se oni koriste.

Sa svoje strane Gugl je objavio saopštenje u kome je podsetio na opcije i podešavanja za automatsko brisanje, poput režima bez arhiviranja u Gugl mapama i alata za transparentnost koji korisnicima omogućavaju pristup „ključnim podešavanjima lokacije direktno iz Guglovih osnovnih proizvoda“. Kompanija je takođe rekla da je istraga zasnovana na „zastarelim smernicama proizvoda“.

Gugl je najavio i promene koje će pojednostaviti proces podešavanja naloga. Kompanija je rekla da će ponuditi detaljno objašnjenje o aktivnostima korisnika na vebu i u aplikacijama, kao i da će obezbediti pojednostavljena podešavanja za brisanje podataka o lokaciji.

U saopštenju se navodi i da će korisnicima biti dostupno „jedinstveno, sveobuhvatno informativno mesto koje ističe ključne postavke lokacije kako bi se pomoglo ljudima da donesu informisane odluke o svojim podacima“.

Pre tri meseca Australijska komisija za konkurenciju i potrošače (ACCC) kaznila je Gugl sa 60 miliona australijskih dolara zbog obmanjivanaja korisnika u vezi sa „prikupljanjem i korišćenjem njihovih ličnih podataka o lokaciji na Android telefonima između januara 2017. i decembra 2018. godine“.

Prošlog meseca, kompanija je pristala da plati američkoj državi Arizona 85 miliona dolara za rešavanje zasebne tužbe u kojoj se navodi da je ilegalno pratila korisnike tako što je snimala podatke o lokaciji bez njihovog pristanka. Sa sličnim tužbama Gugl je trenutno suočen i u nekoliko drugih američkih država.

U januaru 2022. godine, Francuska agencija za zaštitu privatnosti i podataka (CNIL) je takođe kaznila Gugl sa 150 miliona evra zato što je kompanija otežala odbijanje kolačića za praćenje veb sajtova sa opcijom koja je skrivena iza više klikova.

Iako velike, kazne možda nisu dovoljne za kompaniju koja je za treći kvartal prijavila ukupan prihod od 69,09 milijardi dolara i neto prihod od 13,9 milijardi dolara. Ukupan prihod od oglašavanja iznosio je 54,48 milijardi dolara za period od tri meseca.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend