22. jun 2022.

Identifikovana tijela nestalog britanskog novinara i stručnjaka za domorodačko stanovništvo

Phillips i Pereira posljednji put su viđeni i locirani 5. juna.

Ljudski ostaci, pronađeni u amazonskoj prašumi, pripadaju nestalom britanskom novinaru Domu Phillipsu i brazilskom stručnjaku za domorodačko stanovništvo Bruni Arauji Pereiru.

Policija je u petak objavila da ljudski ostaci pripadaju Phillipsu, dok je u subotu saopćeno da su identifikovani i Pereirini ostaci. Njihova tijela su pronađena nakon što je jedan od osumnjičenih policiju odveo na mjesto gdje su zakopani. On je priznao da je ubio novinara i njegovog saputnika. Uhapšen je ribar po imenu Amarildo da Costa de Oliveira, njegov brat Oseney da Costa i Jeferson da Silva Lima, koji se predao policiji. Također su identifikovali još pet osoba koje su pomogle u skrivanju tijela.

Istražitelji su saopštili da su na osnovu dostupnih dokaza, „ubice djelovale same“, dok je Unija domorodačkih naroda doline Javari (Univaja), čiji su članovi aktivno učestvovali u potrazi, to osporila.

„Organizovana grupa ljudi je planirala zločin do najsitnijih detalja“, naveli su u saopštenju.

Prema medijskim izvještajima, 57-godišnji Phillips i 41-godišnji Pereira, putovali su čamcem rijekom Itaquai, područjem koje je ozloglašeno po krijumčarenju droge, ilegalnom ribolovu i iskopavanju zlata.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend