18. nov 2022.

Ilon Mask i Tviter: Zaposlenima rečeno da ne dolaze na posao do ponedeljka

Zaposlenima na Tviteru rečeno je da će poslovne zgrade biti privremeno zatvorene i da ta odluka stupa na snagu odmah.

Foto: Thomas Hawk (cc)

U poruci, u koju je BBC imao uvid, radnicima je rečeno da će kancelarije ponovo biti otvorene u ponedeljak, 21. novembra.

Nije naveden razlog ove odluke.

Zatvaranje kancelarija je usledilo posle objave da je veliki broj zaposlenih dao otkaz nakon što je novi vlasnik kompanije Ilon Maks izjavio da radnici mogu da zadrže posao, samo ukoliko pristanu na duže radno vreme i intezivniji rad.

U poruci poslatoj zaposlenima pisalo je:

„Molimo vas da nastavite da se pridržavate politike kompanije i da se uzdržavate se od diskusije o poverljivim informacijama kompanije na društvenim mrežama i sa novinarima“.

Iz Tvitera nisu odmah odgovorili na pitanja koja su im uputili BBC novinari.

Ove nedelje, Mask je rekao zaposlenima na Tviteru da moraju da ostaju duže na poslu i da budu spremni na intezivniji rad ili da daju otkaz, prenose mediji.

U imejlu poslatom zaposlenima, novi vlasnik kompanije rekao je da radnici treba da pristanu na ove uslove ako žele da ostanu, objavio je Vašington post.

Oni koji nisu potpisali ovaj ugovor do 17. novembra dobiće tromesečnu otpremninu, rekao je Maks.

Početkom novembra iz kompanije su najavili da će biti otpušteno oko 50 odsto zaposlenih.

Današnja objava da kompanije Tviter privremeno zatvara kancelarije usledila je posle objave da je veliki broj radnika dao otkaze, jer nisu prihvatili nove Maskove uslove.

Zaposleni su tvitovali koristeći hešteg #LoveWhereYouWorked uz emodžije za pozdrav, kako bi pokazali da napuštaju firmu.

„Mislim da kada se prašina slegne, verovatno će ostati manje od 2.000 ljudi“, rekao je za BBC bivši radnik Tvitera koji je želeo da ostane anoniman.

Dodao je da su svi u njegovom timu otpušteni.

„Menadžer tima je otpušten, kao i njegov nadređeni. I potom je otpušten menadžer tog menadžera.

„Osoba iznad njih je bila jedan od rukovodilaca, otpuštena je prvog dana. Dakle, niko više nije u tom lancu komandovanja“, dodao je.

Pre nego što je Mask preuzeo kontrolu nad Tviterom, kompanija je imala oko 7.500 zaposlenih.

Prijavljeno je i da je firma zapošljavala hiljade radnika po ugovoru, od kojih je većina otpuštena.

Neki zaposleni su rekli da su dali otkaz iako su bili spremni da rade duže i više.

„Nisam želeo da radim za nekoga ko nam je više puta preko imejla pretio da bi ovde trebalo da funkcionišu samo izuzetni tvipsi (zaposleni koji primaju i šalju tvitove) kada sam već radio 60-70 sati nedeljno“, rekao je jedan bivši radnik Tvitera.

Najbogatiji čovek na svetu postao je izvršni direktor društvene platforme Tvitera nakon što je kupio kompaniju za 44 milijarde dolara.

U odgovoru na pitanje da li je Tviter bio na ivici gašenja nakon što je poslata poruka o zatvaranju kancelarija, Mask je tvitovao:

„Najbolji ljudi ostaju, tako da nisam previše zabrinut“.

U odvojenim objavama tvitovao je emodži lobanje i ukrštenih kostiju i mim koji prikazuje nadgrobni spomenik sa Tviter logom na njemu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend