18. nov 2022.

Platforma Saveta Evrope za bezbednost novinara organizovala sastanak sa novinarima – UNS nije pozvan

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) nije pozvano na jučerašnji sastanak u Prištini sa sedam partnerskih organizacija Platforme Saveta Evrope za bezbednost novinara, iako je UNS jedina organizacija koja je sprovela višegodišnje istraživanje o ubijenim i nestalim novinarima na Kosovu i rezulttate prosledila ovoj Platformi.

Na sastanak sa organizacijom Artikl 19, Međunarodnim institutom za štampu (IPI), Evropskom federacijom novinara (EFJ), Odborom za zaštitu novinara (CPJ), Reporterima Evropske radiodifuzne unije (EBU), Reporterima bez granica (RSF), Evropskim centrom za slobodu štampe (ECPMF) su od srpskih novinara pozvani Tatjana Lazarević iz Kosseva , Anđelka Ćup iz Juronjuz Srbija, kao i Bojan Tomić iz Radio Kosova. Poziv na sastanak je novinarima upućen na albankom jeziku.

Nakon dvodnevne posete Prištini, sedam organizacija iznelo je svoja zapažanja o položaju novinara i medija na Kosovu.

Pored ostalog, zaključili su da su dokumenti i informacije na srpskom jeziku teško dostpuni na Kosovu. Kao problem su istakli i bezbednost novinara koji izveštavaju o dešavanjima na severu Kosova.

Delegacija je saopštila da je dobila obećanje od tužilaštva da će biti nastavljene istrage ubistava i nestanaka novinara od 1998. do 2005. godine, ali da nisu predstavljeni nikakvi dokazi o značajnom napretku u ovim slučajevima.

Na sastanku ovih sedam organizacija nije bilo ni reči o potrebi formiranja međunarodne komisije u Prištini koja bi imala mandat da se bavi istragama ubijenih i nestalih novinara iako je na sastanku učestvovao i Rikardo Gutieres, generalni sekretar Evropske federacije novinara, koja je 2018. i 2021. godine usvojila rezolucije o potrebi da se formira takvo telo.

Predstavnici ovih organizacija ocenili su da je medijsko okruženje na Kosovu pluralističko.

Prema njihovim zapažanjima, poslednjih godina je ostvaren značajan napredak u jačanju pravnog okvira, koji je, kako navode, u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima i sadrži snažne ustavne garancije.

Tokom posete, organizacije se nisu sastale sa predstavnicima UNS-ovog ogranka na Kosovu, ali, kako su saopštile, susrele su se sa drugim novinarskim udruženjima, urednicima i novinarima, ministrima i državnim zvaničnicima, pravosudnim organima, policijom, predstavnicima skupštinskog odbora za medije, regulatornim telima, agencijom za zaštitu privatnosti i informisanje.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend