15. maj 2023.

Ilon Mask izabrao novog generalnog direktora: Ko je prva žena Tvitera?

Šest meseci od Tviter ankete na kojoj su korisnici ove društvene mreže glasali da Ilon Mask napusti mesto generalnog direktora ove kompanije, a on odluku prihvatio, pronađen je kandidat za prvog čoveka ove uticajne mreže.

Novi generalni direktor (CEO) Tvitera sudeći prema objavi samog Ilona Maska, kako drugačije nego tvitom, biće Linda Jakarino.

Ova šezdesetogodišnja Amerikanka italijanskog porekla dolazi na čelo Tvitera sa mesta predsednice globalnog oglašavanja i partnerstava medijskog konglomerata NBC Juniverzal (NBCUniversal) sa 30 godina iskustva u prodaji u medijima.

Jakarino je vodila tim od 2.000 ljudi koji je transformisao NBC Juniverzal koji u svom sastavu ima televiziju, filmsku produkciju, striming platformu Peackock i mnoge druge brendove.

Njenom vođstvu se pripisuje kreiranje 100 milijardi dolara prihoda od oglasa za ovu kompaniju.

U Tviteru će imati oune ruke posla pošto je kompanija, kako je tvitovao nedavno Mask, koji je kupio Tviter prošle godine za 44 milijarde dolara, nalazi na pozitivnoj nuli.

Pre NBC-a radila je 15 godina u Turner Entertainment kompaniji u vlasništvu medijskog mogula Teda Tarnera gde je predvodila tranziciju oglašavanja u digitalnu eru. Tamo je dogurala do mesta izvršnog potpredsednika i direktora operacija (COO).

Javnosti nije poznato kada je Mask regrutovao Jakarino, ali zna se da je pre mesec dana na jednoj marketing konferenciji u Majamiju intervjuisala Maska gde je pohvalila njegovu neverovatnu radnu etiku.

Nova direktorka Tvitera je 2014. godine primljena u Savet za oglašavanje, što je neprofitna organizacija koja proizvodi i promoviše kampanje od opšteg dobra iza kojih stoju nevladine organzacije ili državne institucije. Oglašivačke agencije koje se nalaze u ovom savetu rade pro bono.

Ona je postala predsedavajuća ovog saveta u januaru 2021. godine sa mandatom do juna 2022. U svom mandatu je učestvovala zajedno sa administracijom predsednika Džozefa Bajdena u kreiranju marketinške kampanje za vakcinisanje protiv korona virusa u kojoj je učestvovao Papa Franja.

Predsednik Donald Tramp je 2018. godine uključio u predsednički Savet za sport, fitnes i ishranu.


M. O.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend