14. feb 2022.

Internet i Jutjub: Od neuspešnog sajta za upoznavanje do najposećenije video platforme

Počeo je kao neuspeli sajt za pronalaženje ljubavi, ali je nadomak svog punoletstva postao najveća biblioteka video sadržaja na internetu - i više od toga - sada postoji i zanimanje jutjuber, a neki zarađuju milione dolara od pregleda njihovih snimaka i sponzorstava.

Unsplash

Jutjub 17. rođendan dočekuje sa više od dve milijarde aktivnih korisnika i 700.000 sati materijala koje se objavi svakodnevno.

Među njima su i jutjuberi iz Srbije i regiona.

„Želeo sam da i ja napravim nešto što sam gledao u slobodno vreme, a to su kratki skečevi koje možeš da napraviš u sopstvenoj produkciji – bukvalno da iz spavaće sobe kreiraš nešto i gradiš publiku i zajednicu“, kaže jedan od prvih ovdašnjih jutjubera Milan Inić, tvorc kanala Jaserštajn (Yasserstein), za BBC na srpskom.

Dodaje da je snimanje Jutjub videa bio način da komunicira sa istomišljenicima, koji su, kao i on, bili povučeniji.

Platforma danas nudi slušanje muzike, gledanje emisija, zabavu, kratke klipove, bilo na sajtu ili kroz popularne aplikacije za pametne telefone.

Slušanje muzike, gledanje emisija, zabava – svega to ima na ovoj platformi u vlasništvu Gugla, a potrebno je samo da ukucamo youtube.com u pretraživač ili otvorimo Jutjub aplikaciju.

Tridesetogodišnja Nišlijka Nevena prati Jutjub od 2007. godine i kaže da joj najviše služi kao platforma za svakodnevno slušanje muzike.

Ono što ona ističe, jeste da na Jutjubu svaka generacija može da nađe sadržaj za sebe.

„Čak i moj dvogodišnji sin gleda snimke životinja i bojenja na Jutjub kids (platforma za decu), a moja majka već nekoliko godina, otkako ima pametni telefon, prati kanale sa receptima“, navodi Nevena.

Neuspešni dejting sajt, viralni video sadržaji

Jutjub je prvobitno zamišljen kao sajt za upoznavanje i registrovan je na Dan Svetog Valentina ili Dan zaljubljenih, 14. februara 2005.

Prvi video na ovoj platformi objavljen je 23. aprila iste godine – „Ja u zoološkom vrtu“ (Me At The Zoo) na kanalu jednog od trojice osnivača Džaeda Karima.

Do danas taj snimak ima više od 220 miliona pregleda.

Ipak, Karim sa dvojicom suosnivača Čedom Harlijem i Stivom Čenom, koji su radili za platformu za elektronsko plaćanje Pejpal (PayPal), ubrzo odustaje od ideje dejting sajta sa mogućnošću objavljivanja videa, pa zajednički donose odluku da nastave kao video platforma.

Na ovaj potez su se odlučili kada su shvatili da na postojećim video platformama nema snimka incidenta na 36. Superbolu, najvažnijem meču sezone američkog fudbala, kada je na sekund pevač i glumac Džastin Timberlejk povukao haljinu koleginice Dženet Džekson.

Već novembra 2005. trojac dobija 3,5 miliona dolara od kompanije Sekvoja kapital za razvoj platforme.

Do aprila 2006. Jutjub dobija još osam miliona dolara investicija, navodi američki poslovni magazin Forbs 2006. godine.

Do marta iste godine, Jutjub ima 25 miliona objavljenih video snimaka, a prosečno je objavljivano i do 20.000 videa na dan.

Glavni korisnici bili su tinejdžeri od 12 do 17 godina, a to je ovu platformu dovelo na peto mesto liste najposećenijih sajtova.

Uspeh Jutjuba primetila je kompanija Gugl koja je u to vreme imala neuspešnu video platformu.

Oktobra 2006. godine Gugl kupuje Jutjub za 1,65 milijardi dolara u deonicama, što je ujedno i druga najskuplja investicija Gugla.

Po broju korisnika i posećenosti, Jutjub već godinama drži drugo mesto, odmah posle Fejsbuka.

I mediji su uvideli prednost ove platforme, pa se od 2007. održavaju predsedničke debate u organizaciji velikih američkih medija i Jutjuba.

Danas pojedini tradicionalni mediji imaju i sopstveni program uživo na ovoj platformi – mnogi imaju naloge kao još jedan kanal komunikacije sa publikom.

Otkako je ovu video platformu preuzeo Gugl, uvode se i noviteti, poput sve većeg kvaliteta video snimaka. došlo je do novih funkcija, pa je svake godine unapređenje usmereno i na kvalitet video snimaka.

U ovom trenutku, neki video sadržaji na Jutjubu omogućeni su i u 8k rezoluciji koja je najbliža kvalitetu koje vidi ljudsko oko.

Sa druge strane, sve je više video sadržaja koji daju mogućnost gledaocima da gledaju video u 360 stepeni, odnosno da vide čitavu atmosferu u videu.

Uvedena je analitika, kao i posebne usluge za kreatore.

Danas postoji posebna platforma u okviru Jutjuba za decu – Jutjub kids, kao i Jutjub muzika.

Otkako je Gugl kupio Jutjub, reklame koje se pojavljuju na snimcima, pre ili posle samih snimaka, postale su učestale jer je to jedan od načina kako kompanija zarađuje.

Za one koji ne žele da im se u toku gledanja pojavljuju reklame, Jutjub je omogućio pretplatu za Jutjub Premijum od 2014. godine.

Jutjub u Srbiji kao kanal komunikacije sa istomišljenicima

Jutjub, navodi tvorac kanala Jaserštajn, menjao se kao platforma, ali ono što su uspeli da urade jeste izgradnja zajednice.

Zato su, aće Inić, 2015. godine pokrenuli Balkan Tjub Fest, festival koji je okupio tadašnje vodeće jutjubere i njihove pratioce.

„Moja želja je bila da formiramo zdravu zajednicu, ali vremenom se pojavila mogućnost za sve lakšim kreiranjem sadržaja koji se sveo na reakcije na druge sadržaje“, kaže Inić.

Upravo to je, smatra, unelo razdor među jutjuberima, koji su počeli da prave video reakcije na tuđe popularne snimke u Srbiji.

Želeći da kroz zabavne sadržaje ukažu na neke probleme sa kojima se susreću njihovi vršnjaci, ekipa oko kanala Jaserštajn pokrenula je serijale „Nemoj biti taj lik“ u kome predstavljaju, kako Milan Inić opisuje, loše navike.

Od nedavno imaju i serijal „Biti taj lik“ kako bi izazvali empatiju među pratiocima kanala.

MarkaŽvaka, autora Dušana Čavića i Dušana Šaponje, 10 godina je aktivna na Jutjubu, ali kanal ima od 2007. i tamo su objavljivali neke od epizoda emisije koje su se od 2005. emitovale na televiziji B92.

Kada smo otišli sa televizije, društvene mreže. a naročito Jutjub, otvorile su nam mogućnost da plasiramo ono što snimamo, kaže Čavić, jedna polovina ove kultne emisije, za BBC na srpskom.

„Opredelili smo se za Jutjub jer je to bila platforma preko koje smo mogli da u tom trenutku ponovo radimo MarkaŽvaku, da emitujemo na internetu, s tim da su nam tada govorili da je maksimalno trajanje videa tri minuta“, priča Čavić o Jutjub počecima MarkaŽvake.

Iako su u početku poštovali pravilo da Jutjub video ne bude duži od tri minuta, desilo im se da su objavili produženu, skoro polusatnu emisiju o taksisti džezeru koja je, prema rečima Dušana Čavića, bila neočekivano gledana.

Od tada, MarkaŽvaka prati vlastita pravila.

Čavić navodi da je primetio da je vremenom govor mržnje postao prisutan u komentarima.

Međutim, kaže da je to lako rešivo.

„Jedna od dobrih stvari koju Jutjub pruža je da imate mogućnost da blokirate reči, pa unesete pojmove koje ne želite da vam se pojave na kanalu, i sistem automatski blokira psovke i ne mogu da izađu u komentarima“, kaže Dušan Čavić.

Poručuje da govor mržnje ne može da se toleriše.

‘Zarada ne treba da bude primarna’

Objavljivanje snimaka na Jutjub može postati i hobi koji donosi zaradu.

„Nama je ta zarada na mesečnom nivou između 200 i 300 evra, ali ovde zarada sa Jutjuba zavisi od broja pregleda i od lokacije sa koje se ti pregledi dešavaju, pa imamo sreću da nas dosta naših ljudi u dijaspori gleda i taj pregled se više plaća nego onaj iz regiona“, pojašnjava Čavić.

Milan Inić sa kanala Jaserštajn kaže da je zarada na Jutjubu u okvirima standardne u bilo kom poslu, a da se veće svote novca zarađuju samo od sponzora.

„Godinama smo snimali bez uzimanja novca od reklama koje Jutjub i Gugl nude, ali kasnije nam je to samo dalo mogućnost da se tome posvetimo i da nakon fakulteta Jutjub može da nam bude i profesija“, ističe Inić.

Fenomen popularnosti jutjubera nije zaobišao ni Srbiju.

Ono što su nekada predstavljali pevači, muzičari, glumci, danas su jutjuberi.

Krajem 2016. godine u tržnom centru u beogradskom naselju Karaburma organizovano je druženje sa jednim od njih čiji je nadimak SerbianGamesBL odnosno Bogdanom Lalovićem iz Čačka, kojiima više od 1,2 miliona pratilaca i živi od snimanja klipova.

„Brate, on je car! Ne mogu da verujem da sam ga video uživo, najbolji je, pravi najjače klipove i stalno gledam njegov Jutjub kanal“, rekao je jedan dečak portalu Mondo tom prilikom.

Bila je tolikla gužva u Tržnom centru da su mnoga deca otišla uplakana jer nisu dobila autogram od svog idola.

Najplaćeniji na Jutjubu

Džimi Donaldson, 23-godišnji Amerikanac poznatiji kao MrBeast (Gospodin Zver), bio je najplaćeniji jutjuber u 2021. godini, prema Forbsu.

Njegove vratolomije imaju više od 10 milijardi pregleda na platfgormi, a to mu je donelo 54 miliona dolara.

Donaldson je sa trona svrgnuo 10-godišnjeg recezenta igračaka Rajana Kadžija koji je u prethodne dve godine neprikosnoveno držao prvo mesto.

Kadži je pao na sedmo mesto, a na drugom je trenutno Džejk Pol.

Desetoro najplaćenijih jutjubera zajedno su zaradili 300 miliona dolara u 2021. godini, procenjuje Forbs.

U prvih deset je i sedmogodišnja Nastja, dete ruskih emigranata, koja ima više od 87 miliona pratilaca, a objavljuje videe iz svog svakodnevnog života.

Prema statistici, svakodnevno se na Jutjubu objavi nešto više 700.000 sati materijala, a to prati više od dve milijarde aktivnih korisnika.

Najviše ih je u Indiji – više od 450 miliona, dok ih je u Sjedinjenim Američkim Državama oko 250 miliona korisnika, prema statistici iz januara 2022.

Video sa najviše lajkova je pesma Despacito, letnji hit Luisa Fonse i Dedi Jenkija iz 2017. godine, dok je najviše gledan video dečija pesma „Baby Shark Dance“ sa više od 10 milijardi pregleda.

Šta očekujemo od Jutjuba?

Pojavom kratkih videa – „šorts“ (shorts), po ugledu na TikTok, Jutjub je uveo ovakav vid komunikacije koja je savremena, ali osim toga – omogućio je i velikom spektru korisnika neke nove usluge.

Reč je o video klipovima do jednog minuta, snimaju se uspravno i imaju tendenciju da budu viralni.

U Sjedinjenim Američkim Državama dostupan je Jutjub TV kao zamena za tradicionalnu televiziju.

Dušan Čavić iz MarkaŽvake kaže da su oni otvoreni za nove stvari koje nudi Jutjub ili bilo koja druga platforma i društvena mreža, ali da u svojim četrdesetim godinama on i njegov kolega Dušan Šaponja nemaju vremena za sve novitete.

„Zato smo našli mlade ljude da se bave našim profilima na društvenim mrežama, pa i za Jutjub, jer tu ima dosta posla“, objašnjava Čavić.

Dodaje da su imali jedan kratki Jutjub, ali da to više ne mogu da isprate i da je bolje da rade ono što znaju.

Jaserštajn, navodi Milan Inić, ostaće kao kanal sve dok postoji Jutjub i dok ima ljudi oko kanala koji imaju vremena.

Jutjub im je primarna platforma, dodaje, a ostale mreže, kao i neke nove funkcije Jutjuba samo su dodatne mogućnosti da se igraju sa formatom.

„To nam omogućava da možemo da realizujemo nešto što smo raniji stavljali po strani jer nam je trebalo više vremena, ili veća produkcija.

„Nama samo služe kao alatke da nam olakšaju komunikaciju sa zajednicom“, zaključuje Minić.

Nil Mohan, glavni producent Jutjuba, najavio je da će Jutjub Šorts videi dobiti više mogućnosti za dodavanje specijalnih efekata, kao i da će odgovori na komentare moći da se daju u formi ovih kratkih snimaka.

Prateći trendove, Mohan je najavio da će jutjuberima biti omogućeno da neke svoje video sadržaje prodaju kao NFT, odnosno da kupci video sadržaja budu jedini vlasnici tog digitalnog video sadržaja.

Baš kao i kompanija Fejsbuk, i Jutjub najavljuje da će stvoriti metauniverzum, odnosno poseban digitalni prostor za korisnike.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend