16. feb 2022.

Željko Mitrović, vlast i opozicija

Znate li ko su Dalila i Car, Janjuš, Matora ili Miksi?

Aleksandar Šapić, siguran sam, ne spada među one kojima je potrebno pojašnjenje da je reč o junacima Pinkove „Zadruge“, „najgledanijeg rijalitija na Balkanu“.

Budući kandidat za gradonačelnika Beograda očigledno, kao i milioni građana Srbije, pomno prati „ružičastu televiziju“. Pokazao je to prošle nedelje izjavivši da je „Željko Mitrović na Pinku uvek podržavao svaku vlast“ i da će, siguran je Šapić, „podržati i neku sledeću“.

Šrauba čuvenog vaterpolo reprezentativca mnoge je iznenadila, čini se, bez razloga jer je prouzrokovana vrlo praktičnim razlozima.

Prosečan gledalac ove televizije, naime, i dalje misle da je Goran Vesić bio i da će ostati gradonačelnik Beograda. Logično jer SiĆve može po učestalosti pojavljivanja na Pinku da se takmiči čak i sa junacima „Zadruge“, a Šapićeva gostovanja se mogu podvesti pod statističku grešku.

Packa Željku Mitroviću zbog toga je samo Šapićev pokušaj da se vlasniku Pinka, ali pre svega Onom Ko Sve Čuje, skrene pažnja na ovu činjenicu i ništa više od toga.

Aleksandar Šapić je, međutim, još jednom otvorio Pandorinu kutiju srpskog društva iz koje evo već dvadesetak godina, kao u začaranom krugu, iskače Mitrović i Pink.

Mitrović je, baš kako kaže Šapić, od samog nastanka Pinka do danas bio uz svaku vlast u Srbiji. O njegovom interesu suvišno je trošiti reči jer najbolji odgovor daje imovina koju je vlasnik Pinka stekao za sve ove godine.<

Ono o čemu se vrlo retko govori je zašto je Miloševiću, Đinđiću, Koštunici, Tadiću i sada Vučiću, u nijansiranoj ružičastoj, bio potreban taj i takav Mitrović jer se program Pinka suštinski ne razlikuje 2002. i danas. Zašto nijedna od ovih političkih garnitura nije sravnjala sa zemljom zgradu Pinka, a Mitrovića smestila u bajbok, što neki od sadašnjih opozicionara obećavaju „kad oni dođu na vlast“?

Nije, jer priča o Pinku je mnogo složenija nego što se čini onima koji su s pravom besni na kampanju koja se 24/7 vodi na ovoj televiziji u korist Vučićevog režima. Željko Mitrović je, naime, politički fenomen i nije uzrok već posledica stanja u kojem se Srbija nalazi. Sve vlasti, od Đinđićeve do Vučićeve, bile su svesne da bez Pinka ne mogu da dopru i utiču na ogromnu ciljnu grupu koju najvećim delom pokriva Željko Mitrović.

Srbija nije, nažalost, uspela za ove 22 godine izgradi politički, društveni, medijski model komunikacije sa onima koji znaju mnogo više o tome ko su i šta rade nabrojani likovi iz „Zadruge“ nego o Savamali, Linglongu ili jadaritu. A koliko god mi bežali od toga, upravo ti ljudi su veoma značajan, često odlučujući politički fator u Srbiji.

I, da se razumemo, nisu gledaoci ove televizije krivi što bar dve decenije slepo veruju Pinku i Hepiju, a nije odgovoran ni Željko Mitrović, koji je samo ispunjavao želje raznih vlastodržaca.

Pink i Mitrović su samo rezultat kraha naše demokratske tranzicije i suštinskog nerazumevanja srpske realnosti. Ogroman broj građana Srbije, baš tih gledalaca Pinka, bio je i ostao van domašaja političke prakse i demokratskih institucija i sve dok je tako svakoj, pa i nekoj budućoj vlasti, biće neophodan upravo ovakav Pink i Željko Mitrović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend